Idag är det Workers Memorial Day, arbetsmiljödagen. Den 28 april uppmärksammas arbetslivets yttersta kostnader för människorna. Arbetarnas krav på hälsosammare arbetsplatser lyfts fram, och man minns kamraterna som betalade det brutala priset för bristerna.
Under de senaste fem åren har över 220 personer dött på jobbet i Sverige. Hittills i år har 14 arbetare tagits ifrån sina familjer och vänner.
Elektrikern Julia Markström var 21 år gammal när hon dog efter en fallolycka på LKAB. Nima Morteza arbetade extra i hamnen för att spara till en utbildning, men kvävdes på jobbet. Han blev 20 år.
Anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein avled på sitt arbete i Hedemora när en schaktgrop rasade in. Han skulle ha varit morfar nu. 2018 dog Per Myrberg på bangården i Borlänge. Förundersökningen pågår än. 2017 blev Robert Lindvall, bara 18 år gammal, dödad av en björn på rovdjursparken i Orsa. Ingen av dem kommer tillbaka till vare sig arbete, familj eller vänner.
Utöver dessa har vi alla som tack och lov inte dör – men som får bestående men. Skador, utmattning, trauman. Det är fingrar, armar och ben som kapas. Fötter som krossas. Det är livslust som trampas sönder av arbetsrelaterad stress. För att inte nämna alla utslitna leder, knän, höfter, axlar och ryggar…
Människor betalar med sin hälsa och livslängd för bristande arbetsmiljö i Sverige. Det här handlar om vardagen hos verkliga människor som är värda att kämpa för. Vi tar den kampen.
Här gäller det att å ena sidan stärka upp den fackliga sidan. Det är facken som genom skyddsombuden och långsiktigt arbete uppmärksammar och ser till att problem kan åtgärdas. Sverigedemokraterna vill avskaffa skyddsombuden. De har röstat nej till vårt förslag att ge skyddsombuden ökade befogenheter. Det är arbetarfientligt.
Det handlar också om att på politisk väg förbättra arbetsmiljön där politiken har makt, inte minst genom ökade resurser till välfärden. Vi måste också stärka de myndigheter som granskar och kontrollerar arbetsmiljön. Här har högern gång efter annan visat sina rätta färger, när de exempelvis lade ner Arbetslivsinstitutet och skar ner på Arbetsmiljöverkets resurser.
Människor betalar med sin hälsa och livslängd för bristande arbetsmiljö i Sverige. Det här handlar om vardagen hos verkliga människor som är värda att kämpa för. Vi tar den kampen.
—Lars Isacsson (S) riksdagsledamot, ledare i Dala-Demokraten.