I sin mycket faktaspäckade bok visar Cervenka oss bilder från ett land vars självbild är jämlikhet och omsorg om sämst ställda.
Bakom orden finns ett Sverige som många inte vill kännas vid. Bakom beskrivningarna om en ganska hygglig värld där välfärden trots försämringar finns kvar, döljer sig en helt annan värld där traditionella honnörsord som var solidarisk, gör din plikt, arbeta, lever kvar som en drömbild av ett Sverige som vi vill se. Verkligheten är något helt annat.
Det visar sig att Sverige är det land där nya miljardärer skapas snabbare än något annat land i världen och att BNP skillnaden mellan den rikaste tiondelen och den fattigaste växer bland de snabbaste i världen…
Lagarna gynnar ägande framför arbete. De rikas förmögenhet, arv och aktieutdelningar är i princip skattefria. Att de borgerliga partierna accepterar denna stora skillnad är inget att förvåna sig över. I deras ideologi ingår att ojämnlikhet är bra. Det sporrar människor att anstränga sig och av de skapade förmögenheterna sipprar en del tillbaka till folket.
Hur har det kunnat bli så här där den mest rättvisande bild av landet är att det är ett roffarland, där de “smarta” ser hur de kan skapa sig förmögenheter genom att satsa på rätt häst. Varför finner sig de flesta i ett sådant tillstånd och där hälften av befolkningen röstar på partier som accepterar ojämlikheten och varför gynnar lagarna om ingen skatt på förmögenheter, ränteavdragen, liten villaskatt, insättningsgaranti alltid de rikaste.
Att Socialdemokraterna i princip accepterar denna enorma skillnad i förmögenheter är mer förvånande men går att begripa. Hela socialdemokraternas välfärdsideologi bygger på att kapitalismen fungerar väl och att delar av överskottet används till att skapa välfärd. Detta får till följd att t.ex. ränteavdraget inte går att angripa eftersom det också gynnar de egna väljarna.
Cervenka beskriver det Sverige som är okänt för de flesta. Företagsnamn som de flesta inte hört talas om är det viktigaste när det gäller att skapa förmögenheter…
Alla lagar gynnar de redan välbeställda. Ränteavdragen, förmögenhetsskatten, nya sätt att placera sina pengar. Boken borde uppmana till kamp för vänstern och eftertänksamheten.
—Hans Östensson, recension av Anderas Cervenkas bok “Girig-Sverige” (publicerad i eFOLKET, 4 juni 2022).
Hur folkhems-Sverige förvandlats till ett land för superrika