Hatet mördade Olof Palme

Enligt chefsåklagare Krister Petersson går det inte att komma runt Stig Engström i jakten på mördaren. Och några möjliga andra spår finns inte.

Det är ett starkt utpekande som knappast kan drivas längre utan juridisk prövning eller rättegång.

Men mekanismerna bakom mordet har en betydligt bredare förankring i förhistorien än hur en ensam gärningsman har resonerat. Och personerna bakom dessa mekanismer kommer aldrig att fängslas.

Det är de som gemensamt skapade det uppiskade hat som vid tiden för mordet i en mycket stor omfattning riktades mot Sveriges statsminister.

Likheten med dagens hatkampanjer från Sverigedemokraternas hatmobb och extremhögern är tydlig. Men då var även etablerade borgerliga tidningar engagerade i kampanjerna…

Hatet var ursinnigt, groteskt och genomgripande. Och ingen som var med på den tiden kan glömma de nidteckningar som spreds i både etablerad som mindre nogräknad press.

Teckningarna på Palme med vilt stirrande blick och överdrivet krokig näsa fyllde samma funktion som klassiska nidbilder på judar.

Tiden före mordet med det underblåsta hat som spreds från traditionell borgerlighet väntar fortfarande på sin uppgörelse. Vi har sett samma tendenser återkomma inom dagens sociala medievärld, i dreven mot Håkan Juholt och under höstens hatkampanj även mot Stefan Löfven.

En ensam gärningsman har nu pekats ut för mordet på Olof Palme och utredningen läggs till handlingarna. Alltmedan hatets predikanter utser nya mål.

—Martin Klepke, ledare i Arbetet.