Har Sverige fått en egen Trump – Jan Emanuel?

På hemsidan bjuder de (kristdemokraten Sara Skyttedal och socialdemokraten Jan Emanuel) in vem som helst som anser sig tillhöra ?folket? att kandidera för (Folk)listan i EU-parlamentsvalet som går av stapeln i juni.

Det viktiga är inte att dela värderingar eller ideologi, utan att se sig som en representant för folket. Vad listan ska driva för politik är höljt i dunkel, men de kommer att presentera sina tio prioriteringar en efter en de kommande dagarna. Först ut var avskaffandet av asylrätten, och med det kan man väl kanske ana vartåt det barkar.

Folklistan har fått stor uppmärksamhet, både i traditionella och alternativa medier, och såklart i sociala medier. Många häcklar och hånar, andra jublar. Från högern, som verkar känna sig mer hotad av initiativet, framförs en hel del kritik. Från vänstern skojas och skrattas det, men många verkar också ta potentialen i Folklistan på allvar. Många tyckare och analytiker är säkra på att de kommer att få mandat i EU-parlamentet.

Och vad man än har för åsikter om Sara Skyttedal och Jan Emanuel ska man nog inte underskatta projektet. De har definitivt goda chanser att samla röster till åtminstone ett mandat i parlamentet. Och om de gör det kommer de att få blodad tand…

Den som avfärdar dessa personer med hån och skoj verkar ha förträngt hur det gick till när Donald Trump tog makten i USA. Ingen trodde att han skulle kunna bli president, inte ens han själv. Han fick stor uppmärksamhet, han sågs som en clown, som ett jippo.

Få personer tog honom på allvar eller såg honom som ett reellt hot mot Hillary Clinton. Men han lyckades. Och nu har han hela det republikanska partiet i sin hand, och går med stormsteg mot ännu en mandatperiod.

Donald Trump är som ett skolboksexempel på populism utan ideologi. Han påstår sig vara folklig och hans väljare uppskattar hans bufflighet och råa retorik.

Egentligen är han en snuskigt rik person som helt saknar ideologisk kompass och gör vad som faller honom in i stunden. Kanske lite som Jan Emanuel, som blivit rik på bland annat skattepengar då han drev asylboenden. Han är också bufflig och besserwissrig, något som tycks gå hem hos somliga.

Kanske har vi i Jan Emanuel fått en svensk Trump. Underskatta honom inte.

-Sofia Mirjamsdotter, krönika i Västerbottens-Kuriren

Läs mer https://www.vk.se/2024-04-11/mirjamsdotter-har-sverige-fatt-en-egen-trump-454ed