Har det socialdemokratiska skeppet sjunkit till botten?

I 24 av mina 33 levnadsår har vi haft socialdemokratiska regeringar i Sverige. Regeringar som istället för att organisera motstånd mot nyliberalismen varit förvaltare av denna politik.

Författarna till Katalys valanalys (Daniel Suhonen och Enna Gerin) hoppas att socialdemokraterna ska lyckas ta en vänstersväng i politiken. Socialdemokraterna är ett parti som håller på att bilda regering ihop med riksdagens mest aggressiva fackföreningsmotståndare Annie Lööf och som i samförstånd med näringslivet är i full färd med att inskränka arbetarnas strejkrätt.

Att vända en skuta som seglat ur kurs är en sak, men frågan är om inte det socialdemokratiska skeppet sjunkit till botten.

Jag skulle vilja se att alla vi som fortfarande håller oss ovanför vattenytan – som vill ha trygga anställningar, riktiga pensioner, bra och likvärdiga skolor för våra barn, en vård att lita, kort och gott ett välfärdssverige 2.0 – att vi kan snacka ihop oss och samla oss kring något nytt, kring det vi är överens om, oavsett partitillhörighet. En förändring måste komma underifrån och den börjar med oss, inte med Stefan Löfvén eller Karl-Petter Thorwaldsson.

– Anders Wiklund, fastighetsskötare i Karlstad och ordförande för KBAB-klubben i tidningen Fastighetsfolket