Dagens Nyheter publicerade 28/12 läsarnas lista över årets tre bästa låtar. Listan toppades inte oväntat av Beatles AI-genererade ”Now and then”. Vad man än kan tycka om låten – själv tycker jag att den förtjänar förstaplatsen med råge – berörs alla som var med på 60-talet. Och många fler, som inte var det.
60-talet var annorlunda, det mest livsbejakande och hoppfulla decennium vi ”boomers” upplevt. Men det fanns också en oro för kapprustningen och ilska mot USA- och Sovjetimperialismens övergrepp i Indokina och Tjeckoslovakien. Våra föräldrar fattade inte vad som höll på att hända, och sedan faktiskt hände.
Beatles som grupp, och ännu mer John Lennon, förkroppsligade allt detta. Senare generationer förstår inte vad de har att tacka det radikala 60-talet för. Jo visst, det slog över i drog- och revolutionsromantik, men kärnan var en frihetslängtan som inte kunde kuvas. Det är också obestridligt att Beatles, Stones, Dylan, Kinks, Jimi Hendrix, Otis Redding, Aretha Franklin med flera, och 70-talets främsta inom populärmusiken, aldrig överträffats. De största därefter står på giganternas axlar.
Greta Thunbergs generation är närmsta motsvarigheten till 60-talets ungdomsgeneration. Annorlunda visserligen, och inte lika inflytelserik…
I Saltsjöbadens samskola mellan 60- och 70-tal var man antingen hippie eller kommunist, om man inte var en tråkmåns. Jag försökte länge att vara både och, innan jag blev en tråkmåns.
Men djupt där inne, i själ och hjärta, är jag fortfarande åtminstone hippie. Och tacksam över att jag har fått vara med på hela resan till vårt bleka och dystra 2020-tal. Jag fruktar, som så många andra, vad 2024 kan föra med sig – i Gaza, Ukraina och USA, främst – men är vaccinerad mot hopplöshet.
-Christian Hårleman, pensionär, Sköndal, insändare i Dagens Nyheter
https://www.dn.se/insandare/greta-och-60-talshjaltar-vaccinerar-mig-mot-hopploshet/