Försvara välfärden mot Tidöhögerns attack!

När Sverigedemokraterna och regeringen häromveckan lade fram sin första gemensamma vårbudget blev det tydligt att Tidöpartierna planerar att en gång för alla försöka knäcka vår gemensamma välfärd. Det blev inga tillskott till välfärden trots att många kommuner och regioner kämpar med att få ekonomin att gå ihop i år.

Helt i onödan orkestrerar nu den moderata finansministern Elisabeth Svantesson ett stålbad som kommer drabba våra sjukhus, äldreboenden, skolor och förskolor oerhört hårt. Det handlar om barnens utbildning, de äldres omsorg och de sjukas vård. Regeringen tänker låta inflationen slita sönder det viktigaste vi har.

–Det här är en katastrofbudget för svensk skola, varnar Johanna Jaara Åstrand, ordförande för fackförbundet Sveriges Lärare. Enligt dem hade enbart skolsektorn behövt ett tillskott på 12 miljarder kronor för att hålla sig över ytan i år. Regeringens uteblivna kriskompensation motsvarar drygt 19 000 grundskolelärare.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg meddelar man att besparingar måste göras på 1,5 miljarder kronor i år. Förutom att dra ned på administrationen planeras nedskärningar inom vuxenpsykiatrin och förslag finns på att stänga mottagningen för personer med utmattningssyndrom.

Hela 17 av landets 21 regioner kommer att gå med underskott i år. Samtidigt riktade IVO nyligen kritik mot samtliga 27 granskade sjukhus i sin nationella sjukhustillsyn. Enligt IVO finns det brist på vårdplatser inom sjukhusvården i samtliga regioner och myndigheten bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras.

Politikerna vägrar ge Sveriges välfärdsarbetare en bra arbetsmiljö och förutsättningar att göra ett bra jobb. I Kommunals senaste undersökning döljer sig en välfärdspolitisk katastrof: endast 46 procent av arbetarna i äldreomsorgen vill vara kvar i yrket om tre år, mot 60 procent 2017 och 78 procent 2012.

Genom att skrämmas med inflationen hoppas högerregeringen komma undan med sin brutala nedskärningspolitik. Men när Konjunkturinstitutet räknade på det visade det sig att satsningar på 50 miljarder kronor i offentlig konsumtion eller offentliga investeringar bara har marginella effekter på inflationen.

Välfärdsslakten är ett ideologiskt vägval och inte en ekonomisk nödvändighet. Pengarna finns och inflationsoron kopplad till välfärdssatsningar är starkt överdriven. Vi får inte låta Sverigedemokraterna och Kristerssons regering komma undan med detta. Det är hög tid att mobilisera till försvar för vår gemensamma välfärd.

Låt oss visa högern att deras attack på välfärden kommer få ett högt politiskt pris.

Enna Gerin, ledare i Flamman.