Förkastligt att Sverige avstod att rösta om eldupphör i Gaza

Kriget mellan Hamas och Israel förvärras för var dag. Bilderna från Gaza visar ett brinnande helvete, där civilbefolkningen är fast i ett krig som det inte går att lämna. För att någon har valt att det ska vara på det viset.

Och det här, det är en viktig del att komma ihåg när konsekvenserna av Israels respons på Hamas terrorattentat – storskaliga attacker på civilbefolkningen i Gaza – ibland rapporteras om som vore det en naturkatastrof det inte går att göra något åt.

Så är det inte. Gaza bombas sönder och samman för att det är helt enligt plan. I fredags antog FN:s generalförsamling en resolution där det internationella samfundet uppmanar till en humanitär vapenvila i Gaza. Man vädjar till båda sidor om eldupphör. 120 länder röstade för. Sverige valde att avstå från att rösta…

Nu gick resolutionen igenom ändå, trots de 12 länder som röstade emot och de 45 länder som avstod. Men det här är en viktig påminnelse om att all respons till krig också medför ett ansvar från omvärlden.

Resolutionen är inte juridiskt bindande men är ett uttryck för den internationella opinionen, skriver FN efter omröstningen. Det innebär också att FN kan fortsätta trycka på för att FN och hjälporganisationer ska kunna komma in i Gaza med förnödenheter. Mat, bränsle, vatten, medicin.

Ni vet, när el, vatten, gas och mat försvinner så blir läget snabbt akut. Det är en medveten strategi i krig att utsätta en civilbefolkning för extrem desperation.

Just nu bedömer FN att det behövs minst 100 lastbilar med förnödenheter om dagen in till Gaza. Men dessa stoppas av Israel, något som Internationella brottsmålsdomstolen ICC vill utreda som krigsbrott.

Det är också politik. Den avhumanisering som pågår när civilbefolkningen blir synonym med terrororganisationen Hamas är politik. Det är politik när ett land med stora ekonomiska och militära resurser förvandlar en liten, stängd landremsa, packad med människor, till ett krigsmål som ska utplånas.

Att använda sig av orden folkmord och krigsbrott är ingen raljant beskrivning av situationen. Tvärtom är det ord som förpliktigar omvärlden till att agera. Hamas terrorattentat i Israel är fruktansvärda. Det går att fördöma dem i samma anda som man också agerar för att få ett stopp på Israels attentat mot civilbefolkningen i Gaza.

Klarar vi inte av det måste vi ta en lång ordentlig titt på oss själva i spegeln.

Lovisa Andersson, ledare i Arbetarbladet.