Filmen om Rinkeby ger mig hopp om Sverige

Karin Wegsjös dokumentärfilm ”Om alla bara drar”… är en film som säger något väsentligt inte bara om förorten utan om hela Sverige av i dag. På onsdagen visas den i Sveriges riksdag. Kommer politikerna att titta, lyssna och förstå?

I centrum står en familj som har sina rötter i Uzbekistan. Man har ett brokigt och glatt umgänge med grannarna. Festerna avlöser varandra på den stora, generösa uteplatsen. En kväll blir familjen Abzalov utan anledning hotad med pistol. Det blir en brutal vändning i deras liv. Den trygghet som de känt är bortblåst.

Men det finns en orm i paradiset: knarkförsäljning försiggår öppet i området. Langarna är beväpnade och tar ingen hänsyn till den stora, skötsamma majoriteten som bor där. En kväll blir familjen Abzalov utan anledning hotad med pistol. Det blir en brutal vändning i deras liv. Den trygghet som de känt är bortblåst.

Familjefar och barn vill flytta. Men Nazira, filmens huvudperson, vill i det längsta stanna. Det är här hon hör hemma. Här har hon sina vänner. Men i längden blir det ogörligt. Familjen tvingas bege sig av till ett mer slutet område där inga gårdar inbjuder till umgängesliv. Ännu efter ett år har Nazira inte fått några nya vänner där.

Karin Wegsjös film handlar om samhällets reträtt. Steg för steg har större och större delar av Sverige lämnats åt sitt öde. Det gäller inte bara förorterna utan också landsbygden. Förutsättningarna för ett gott liv har blivit sämre. Det gemensamma har skjutits åt sidan. Den som inte redan har pengar på banken får skaffa sig dem på ett eller annat sätt, i värsta fall med pistol i fickan.

Men kan inte den energi som finns till exempel hos familjen Abzalov bli en effektiv motkraft? Jag tror det. Förhoppningsvis kan de också motverka den ansiktslösa kapitalismens drift mot centrum som lämnar förort och landsbygd vind för våg…

Den grova våldsbrottsligheten får en grupp mammor att engagera sig inte bara i sina barns utan i hela samhällets liv. Men all verksamhet hotas oavlåtligen av besparingar och nedläggning.

Vi behöver fler familjer som Abzalovs för att Sverige ska fungera i framtiden. Och dem ska vi vårda, ge dem bra bostäder, bra skolor utan vinstintresse, bra kommunikationer. Då kommer de att integreras i vårt samhälle, tala svenska och berika vår svenska kultur ännu mer än i dag.

-Sven-Eric Liedman, kulturdebattartikel i Dagens Nyheter

Läs mer https://www.dn.se/kultur/sven-eric-liedman-filmen-om-rinkeby-ger-mig-hopp-om-sverige/