Facken måste ta strid för bättre OB-tillägg

OB-tillägg är en klassfråga. Arbetsgivaren målar fan på väggen om vem som vinner på OB just på grund av deras medelklassblick på hotell- och restaurangjobb.

Vid den senaste löningen fick timanställda i hotell och restaurangbranschen lite mer i lön. Då syntes den ökning av tillägget för obekväm arbetstid (OB) som hotell- och restaurangfacket förhandlade sig till i senaste avtalsrundan.

Ökningen är 50 öre mer per timme efter klockan 20 på vardagar, 16 på lördagar och hela söndagen. Det är alldeles för lite. I nästa runda måste facken måste ta strid för att OB ska finnas kvar på ett meningsfullt sätt.

OB är ett tillägg för den som arbetar när andra är lediga – på natten, sen kväll eller på helger och röda dagar. Tillägget är tänkt att fungera som kompensation för den rad av negativa konsekvenser som atypiska arbetstider får. Att arbeta på natt- och skiftjobb förkortar livet…

Ingen annan bransch har så stor andel som jobbar på obekväma arbetstider som hotell- och restaurang. Det har alltid varit en uppförsbacke att få OB i branschen, eftersom restauranger och hotell behöver vara öppna just då andra är lediga och vill umgås, käka och dricka, eller resa. Mindre än en fjärdedel av dem som jobbar inom hotell och restaurang jobbar endast dagtid på vardagar. Man ser avundsjukt på handelsanställda, som har en betydligt bättre utgångspunkt på grund av handelns historia av att ha söndagsstängt.

Arbetsgivaren målar fan på väggen om vem som vinner på OB just på grund av deras medelklassblick på hotell och restaurangjobb. Alla lämnar inte serviceyrken efter ett år eller två för att läsa vidare. Ju mer bilden av den bakfulla tonåringen som jobbar för att spara till årslånga surfkollon växer fast, desto billigare för arbetsgivaren.

Arbetsmarknaden har polariserats snabbt i Sverige just för att en viss typ av arbetare är osynliga i debatten. Det gör att vissa kan hävda att politiken inte längre behöver konfrontera klassamhället. Den lyxiga dygnetrunt-servicen som är möjlig i dag bärs av dem som arbetar på vilodagar, är vakna på natten och sover på dagen.

Alla reformer som når dem är viktiga.

Stina Pettersson, ledare i Dagens Arena.