Facebook, ett verktyg för mörka politiska krafter

I Netflix-dokumentären “The great hack” skildras hur brittiska journalisten Carole Cadwalladr avslöjade företaget Cambridge Analyticas ljusskygga kampanjmetoder inför det amerikanska presidentvalet och Brexit-omröstningen 2016.

Bland annat samlade företaget in information från 87 miljoner amerikanska Facebook-användare för att kunna påverka presidentvalet till Donald Trumps fördel. Via denna data  kunde kampanjmakarna kartlägga vilka väljare som var påverkbara. Därefter “bombades” dessa väljare med skräddarsydd reklam, filmer, meddelanden och webbartiklar på alla tillgängliga plattformar (Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram m.m).

Det var en starkt polariserande kampanj som gick stick i stäv med alla vackra värden som Facebook-grundaren Mark Zuckerberg brukar snacka om. Zuckerberg har beskrivit Facebook som ett sätt att “skapa gemenskap och sammanföra världen”. Men 2016 förvandlades hans multinationella företag istället till ett effektivt verktyg för politiska krafter som vill underblåsa hat och motsättningar. Miljoner och åter miljoner dollar spenderades på “dirty campaigning” mot Hillary Clinton och demokraterna…

Carole Cadwalladr har nu gjort det till en livsgärning att tala om hur sårbar demokratin blivit i den digitala eran och om hur sociala medier utnyttjas av auktoritära krafter för att underblåsa förbittring, rädsla och motsättningar mellan människor.

I förra veckan framförde hon sitt budskap inför ungefär 25 personer vid en föreläsning i Mediehuset i Luleå. “Tänk om det var ett ryskt eller kinesiskt företag som hade gjort så inför ett demokratiskt val? Skulle vi gilla det? Skulle vi acceptera det?”, undrade Cadwalladr retoriskt.

-Olov Abrahamsson, ledare i NSD