Den fällande domen i Allramålet var viktig. Och härvan har redan fått stora politiska konsekvenser.
Fängelse i mellan fyra och sex år och ett skadestånd på 170 miljoner kronor plus ränta från 2012. Efter den friande domen i tingsrätten var hovrättens utslag i veckan en stor seger, inte bara för åklagaren utan också för alla oss som via pensionsavgifter och arbetsgivaravgifter på våra löner bidragit till att finansiera kalaset. Även om sista ordet inte är sagt är domen viktig. Staten, det allmänna, vi tillsammans klev fram och sade ifrån.
För det första innebär domen att insatserna höjs för aktörer som genom det som kallas välfärdsbrottslighet vill göra sig förmögenheter på skattepengar. Staten, det allmänna, vi tillsammans klev fram och sade ifrån.
För det andra kommer tidigare toppolitiker och etablerade näringslivskändisar nu troligen tänka efter en extra gång innan de tackar ja till uppdrag i företag vars verksamhet bygger på pengar från det allmänna. Allra planerade för en börsintroduktion vilket gjorde trovärdighet och kontakter i pensionsvärlden till hårdvaluta…
För det tredje befäster domen ett skifte i synen på blandning av privata företag och pengar från det allmänna. Det här är antagligen den viktigaste konsekvensen. Vi går från en situation där medborgaren lämnas ensam med sitt val till att det allmänna tar ett större ansvar.
För den som värnar pensionspengarna bör det räcka att läsa remissvaret från Ekobrottsmyndigheten som pekar på ett “flertal missförhållanden och brottsliga förfaranden” som lett till “stora ekonomiska förluster” för ett stort antal sparare.
Ekobrottsmyndigheten skriver också att utredningar av misstänkta brott med koppling till premiepensionssystemet “kommit att bli några av de mest resurskrävande utredningarna vid myndigheten” Det kan inte kallas för något annat än ett rejält marknadsmisslyckande.
—Johan Enfeldt, ledare i Dagens Arena.