80 miljoner, så mycket plockar Växjö kommun ut av Vidingehem, detta år när hyresförhandlingarna slutat på de högsta nivåerna på trettio år. Låter det vettigt? Nej, knappast. Kök och badrum behöver renoveras och utemiljön är bedrövlig…
Och värre blir det. När vi räknar samman allt som landets kommunala bostadsbolag lämnar ifrån sig blir det 651 miljoner bara för 2022. Värst är Växjös politiker – drygt sjutusen kronor per lägenhet lägger de beslag på. Det är 11 procent av bolagets intäkter (som nästan enbart består av hyror)…
Stångåstaden i Linköping kommer som god tvåa i vår granskning med drygt sextusen per lägenhet eller lite mer än 108 000 miljoner som går direkt till kommunen. En höjning med 64 procent från förgående år.
Det kanske märkligaste av allt: bara sju av de 240 bolag som svarat på enkäten har ens diskuterat med sina ägare om att sänka vinstuttaget. Med ena handen begär alltså kommunernas bostadsbolag historiskt höga höjningar av hyran medan den andra fortsätter skicka pengarna in i kommunernas kassa. Utan att ens ta upp frågan!
Om inte kommunerna lade beslag på delar av vinsten skulle den förstås kunna användas av bolagen till välbehövliga renoveringar eller nybyggnation.
Det finns fler exempel på kommuner som kör på i full fart. Svedalahem till exempel. För två år sedan såldes en del av fastighetsbeståndet och då tog kommunen ut 65 miljoner ur bolaget som bland annat skulle gå till ett nytt badhus. Badhuset har diskuterats i 30 år men ingen vet om det kommer att byggas…
I år fick hyresgästerna hos Svedalahem landets högsta hyreshöjning, 6,5 procent.
Men solen då? Den finns ju alltid bakom molnen. I detta fall uppenbarar den sig i form av Örebro. Där har politikerna helt resolut beslutat sig för att inte ta ut de 33 miljoner de räknat med. Pengarna får stanna i bolaget och hjälpa till att beta av underhållsberget. Så kan man också tänka. Heja Örebro.
Ps! Om ni nu trodde att det vara någon skillnad på politisk färg mellan de politiker som tar ut vinst och de som låter pengarna vara kvar så bedrog ni er. Det gör ingen skillnad om det står ett (S) eller ett (M) efter kommunalrådets namn.
—Sussana Skarrie, krönika i Hem & Hyra.