En hjälpande hand är aldrig fel

Den svenska regeringen har rätt att kräva konkreta beslut i romernas hemländer så att regeringarna där inte diskriminerar olika folkgrupper, det gäller inte bara romer. Diskriminering hör inte hemma i EU.

Under tiden finns det svenska kommunledningar med blå färg i främst Skåne som vill införa kommunala förbud mot tiggare. Moderatstyrda Vellinge är en sådan kommun. I veckan gladdes det moderata kommunalrådet Carina Wuzler över ett positivt beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Vellinge får förbjuda tiggeri på speciella platser.

Moderaterna är det parti som hårdast driver kravet på ett nationellt förbud som gäller över hela landet. Det finns ingen majoritet i riksdagen för en nationell politik. Troligen landar frågan i en utredning om det går att förbjuda fattigdomen hos utsatta EU-medborgare i vårt land. Än så länge är förbud bara ett slag i luften.

Undertecknad kommer även i fortsättningen lägga en slant i tiggarnas muggar. De stör inte mig och borde inte störa några andra heller. Fattigdomen försvinner inte men en hjälpande hand till nödställda människor är aldrig fel.

– Hans Bülow, politisk chefredaktör, S, för Sydöstran