De senaste månaderna har ryktena florerat kring Amazons förestående etablering i Sverige. Och inom en överskådlig framtid kan lanseringen mycket riktigt påbörjas.
I går ringde Arbetaren upp en fackligt aktiv lagerarbetare på Amazons lager i tyska Bad Hersfeld. Han berättade att företaget inte längre pratar med arbetarrådet. “De lägger hellre en massa pengar på att kringgå lagen och blåsa upp självförhärligande kampanjer, än att förhandla med oss. Under coronakrisen blev allt värre. Relationen mellan företaget och arbetarrådet är inte längre usel, den är nästan obefintlig”…
Mer än någonsin har pandemin satt ljuset på de svåra arbetsvillkor och missförhållanden som råder i nätjättens lager, så kallade “Fullfilment Centers” (FC:s), runt om i världen. Strejker har under den oförglömliga pandemivåren brutit ut i USA, Italien, Tyskland och Frankrike. Men redan långt före pandemin var de anställda på Amazon under hård press.
Osäkra anställningar, övervakning och kontroll, låga löner och höga sjuknivåer är vardagsmat. Standardiserade arbetsplatser och den ökade automatiseringen gör att arbetet på golvet blivit allt mer rutinartat…
Så när Amazon nu gör sitt intåg i Sverige, kommer utvecklingen här att vara en del av utvecklingen i Europa. Och det är enbart genom arbetares gränsöverskridande organisering mellan länderna som det går att stoppa kraftigt försämrade arbetsvillkor.
Så innan Amazon börjar planera för sina första lager i Sverige, och svenska kommuner börjar buda över varandra i förmåner för att få företaget att etablera sig hos dem med sina arbetstillfällen, är det hög tid att faktiskt fråga sig vad det är för arbeten företaget erbjuder. Och som konsument bör du fråga dig redan i dag om detta är något du vill bidra till.
—Julia Lindblom, signerat i Arbetaren.