Det är dags att säga ifrån mot USA:s krigspolitik

Raketattacken som dödade den iranske ledaren Qassem Soleimani är ännu ett exempel på att USA och Donald Trump skiter i alla internationella lagar och är beredda att riskera storkrig för att försvara sitt inflytande i Mellanöstern.

Att Irans religiösa styre förföljer fackföreningar och förtrycker kvinnor, eller att Iran har egna ekonomiska och politiska intressen i Irak, rättfärdigar inte att USA ska tillåtas leka världspolis och döda andra länders politiska eller militära ledare på andra länders territorium. Attacken kommer istället att spä på oroligheterna och öka risken för ett storkrig, även om det är troligt att varken Irans styre, eller Trumpadministrationen vill se ett sådant scenario.

Det är dags för omvärlden att säga ifrån mot USA:s förödande krigspolitik.

Det är USA, och inte Iran, som genom invasionen av Afghanistan 2001 och Irak 2003, stödet till terrorgrupper i Syrien och ekonomiska krig mot Iran, som lagt grunden för kaoset i regionen med växande religiös sekterism, terrorism, fattigdom och korruption. Det är dags för omvärlden att säga ifrån mot USA:s förödande krigspolitik.

–Oskar Wigren, sjuksköterska, insändare, Västerbottens Folkblad