De tjänar in din årslön på en vecka – men vill att du ska ha det sämre

Fastighets är ett av facken som förhandlar löner med Almega. Sämre löner för de sämst betalda slår mot Fastighets lokalvårdare. Deras ordförande Lemmy Mauritzon pekar på det absurda i att dra in miljardintäkter åt sina chefer men inte ha råd med nästa räkning. Hans medlemmar gick till jobbet hela pandemin trots smittorisk medan bolagen fick stödpaket. Det minsta de kan förvänta sig tillbaka av arbetsgivarna är en lön som går att leva på.

Det blir ännu värre när man jämför lokalvårdarens lön mot Sveriges 50 rikaste vd:ar. De håvar in din årslön mellan måndag morgon och torsdag lunch. Du måste skrubba toaletter från studenten till 104 års ålder för att tjäna in ett enda år som topp-vd.

Pengarna finns alltså för att de sämst betalda ska ha råd med hyran men pengarna fastnar alltmer i några få byxfickor. Då har vi inte ens nämnt att Sveriges rikaste är rika av arv, inte eget slit. Låter det som att det lönar sig att arbeta?

Redan nu får vi oroande larm om att Sveriges arbetare sjunker ner i fattigdom. Föräldrar tvingas välja bort julklappar. Barn äter extra mycket på skolan för att de inte har råd att äta sig mätta hemma. Får Almega basa importerar vi den amerikanska mardrömmen. Då måste du ha tre, fyra jobb för att ha råd med mat och tak.

Almega-chefen menar att höjda löner för de sämst betalda hindrar hundratusentals arbetslösa från att få jobb. Hans tanke är att de blir för dyra att anställa. Oturligt för honom motbevisade LO det redan för sju år sen i rapporter. Det stora hindret är fel kompetens för jobben som finns. Det är alltså fullt möjligt att betala våra lokalvårdare bättre, Almega vill bara inte…

Man kan så klart tycka att du som skrubbar toaletterna gör dig mer förtjänt av vinsten från miljardintäkterna än den som ärvt sin förmögenhet. Men då måste vi lämna Almegas saga.

August Lundin, ledare i Värmlands Folkblad.

Läs mer: