I dag lever många privata bostadsbolag på bidrag genom att hålla sina hyresgäster i fattigdom. Jag ska förklara noggrannare vad jag menar. Men jag lovar, det är så sjukt som det låter. Vi tar det från början. Vi säger att du jobbar som undersköterska, är ensamstående och har två barn. Du har inga större besparingar och får inte bostadslån – därför är det hyresrätt som gäller. Oturligt för dig är hyresrätt det dyrare alternativet. I dag kostar en hyres-trea i genomsnitt 7000 kronor, medan en bostadsrätt kostar 3900 kronor för samma utrymme. Den som bor i en bostadsrätt “hyr” (lånar) ju pengar av banken för bostaden, 1500 kronor i räntekostnad läggs på för bostadsrätten.
När siffrorna läggs ihop innebär det att du och dina grannar i hyresrätt betalar en fattigskatt på cirka 1600 varje månad till den som äger bostaden. “Fattigskatten” minskar din möjlighet att spara – vilket gör det svårare eller omöjligt att få ett billigare boende.
Förr i tiden ägdes de flesta hyresrätterna av de kommunala bostadsbolagen. De försökte hålla hyrorna låga eftersom det varit ett allmänintresse att alla bor bra. Men nu är det andra tider! De kommunala bolagen har sålt många av sina lägenheter: en del har blivit bostadsrätter och en del har sålts till riskkapitalbolag. Det är i en sådan lägenhet du bor i nu.
I teorin funkar det såhär: investerare ger sina pengar till riskkapitalbolag för att de ska få tillbaka mer pengar, ofta på hyfsat kort tid och ganska aggressivt eftersom de tar stora “risker”.
I praktiken blir det såhär: riskkapitalbolag köper lägenheter som de renoverar (“standardhöjer”) för att kunna chockhöja hyran. Ibland har hyror höjts med flera tusenlappar, folk har tvingats flytta eller ta bostadsbidrag från Försäkringskassan för att kunna betala den nya hyran.
För dig betyder det att din lägenhet renoveras och din nya hyra är 9000 kronor. Fastighetsägaren har höjt fattigskatten. Lösningen blir att ta bostadsbidrag – men du, du kollar väl villkoren noga?
Eftersom Sverige inte har marknadshyror utan satt hyror efter standard i lägenheter har riskkapitalbolagen letat med ljus och lykta efter sätt att renovera för att höja standarden. Standardhöjningarna som har utförts i lägenheterna har ofta varit kosmetiska renoveringar. Exempelvis har man rivit ut fungerande kök och golv för att sätta in ekluckor och ekparkett…
De höga hyrorna, riskkapitalets vinstkrav och ett sjukt bostadsbidrag gör de privata över-renoverade hyresrätterna till fattigfällor. Det är ett tufft jobb låginkomstfamiljerna har: försörja fastighetsägarna.
—Martina Engman, signerat i Arbetaren.