Dagens Nyheter jublar över att socialismen är på retur

Socialismen är på retur, jublar Dagens Nyheter i en ledare. Inom bilprovningen har priserna visserligen stigit med 56 procent sedan privatiseringen, långt mer än konsumentprisindex och tvärtemot kalkylerna. Men fler tjänster har tillkommit, framhåller tidningen, och tillgängligheten har ökat: “det fanns 186 besiktningsstationer på monopoltiden mot 526 stycken 2019, en förbättring med remarkabla 183 procent”.

Någon vecka senare rapporterar Sveriges Radio att invånarna i Hemavan sammantaget tvingas köra sex varv runt jorden för att få sina 880 bilar besiktade i Storuman 13 mil bort. Ofta finns ingen tid ledig. Då är det Sorsele som gäller. 32 mil tur och retur. En vända till vid ombesiktning. Förr hade invånarna i Norrlands inland tillgång till mobila besiktningsenheter. Men Svensk Bilprovning, som numera har lönsamheten till mål och mening, har avvecklat tjänsten.

Det påminner om telekommunikationerna, ett annat område där socialismen länge varit på retur. DN-reportern Jonas Fröberg berättar hur det gått med servicen på landsbygden i Norrland. Telia river upp kopparledningarna i det fasta nätet. De ger inte längre någon avkastning. Kunderna har mobilen att tillgå, förklarar företaget och pekar på sina täckningskartor. Fast kartorna stämmer inte, och den bindande föreskriften om fyra timmars batteridrift av mobilmasterna vid strömavbrott tummar företaget på av lönsamhetsskäl.

Nora, en by nordväst om Sundsvall, en dag i januari: Ulf Eriksson hittar sin mor Gerd, 87 år, på sovrumsgolvet. Hon behöver akut vård, men han når inte 112. Mobilen saknar täckning. Hennes kroppstemperaturen är knappt 34 grader när ambulansen till sist är på plats. Livet går inte att rädda.

Teleoperatörerna lyder liksom bilbesiktningsföretagen under aktiebolagslagen. De är skyldiga att jaga vinst. Då blir det klent med mobilmaster i trakter där kundunderlaget är tunt, men trängsel mellan bolagen där köpkraften är stark.

“Telia har inget samhällsansvar”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S). Men kundansvar bör företaget känna, tycker han. Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör, tycker att staten bör hosta upp mer pengar, och Björn Rosengren, ansvarig minister i den socialdemokratiska regering som sålde ut det offentliga telemonopolet på börsen, ångrar att man inte behöll nätdelen.

Mikael Nyberg, kulturartikel i Aftonbladet, mikaelnyberg.nu.