Det visar sig att inte ens centerpartister trivs med centerpartistisk personal- och arbetsmarknadspolitik. Femton personer har under ett halvår slutat på Centerpartiets nationellt och fler källor vittnar om ett ohållbart arbetsklimat, rapporterar Aftonbladet.
En “trojka” sägs styra partiorganisation – och kansli – med järnhand. Tidigare anställda vittnar om att det är lågt i tak och att det inte finns något intresse att inkludera dem i processer. Anställda har gått in i väggen och en hel drös har självmant valt att sluta. Själva kommenterar ledningen uppgifterna med att skylla på pandemin och på att högt tempo är att räkna med under ett valår.
Centerledningen sägs också ha dålig koll på det omfattande arbetsgivaransvar som de bär och som är fastslaget i svensk lag. Kanske för att de egentligen inte tycker det är så bra med skydd och regler som på något sätt skyddar svenska löntagare.
På partiet webb finns deras syn på arbetsrätt och fackföreningar bara ett par klick bort. Där inleds första stycket med att reglerna är för stelbenta och hindrar människor från att byta jobb. Facken har, enligt C, för mycket makt och denna makt måste jämnas ut. Stämmer det i praktiken, kan man undra? Inte på Centerpartiets partikansli, i alla fall.
På hemsidan redogörs även för den särställning Centerpartiet anser näringslivet ha i arbetsmarknadssammanhang. Att det just är näringslivet de väljer att fokusera på är ingen slump. Att intresset att företräda eller förbättra för andra grupper är svalt verkar inte vara något de inte hymlar med.
Den trygga flexibiliteten Centerpartiet talar varmt om innebär i praktiken godtyckliga uppsägningar där chefer kan välja att göra sig av med kompetent personal, eller personer som anses “gjort sitt” (läs: äldre, småbarnsföräldrar, fackligt aktiva)…
Att partier på högerflanken försöka förpassa svensk fackföreningsrörelse till historiens skräphög är inget nytt. Ett tips till dem är att i alla fall försöka hålla ordning i egna leden innan de ens ger sig in i en sån diskussion.
—Karina Cubilla, ledare i Arbetet.