Allt fler hyresgäster blir utlämnade till värdarnas godtycke

 Josefin liknar det vid PTSD, posttraumatisk stress. Känslan i kroppen efter att under fem år ha flyttat runt med sin lilla dotter på osäkra korttidskontrakt. Hon berättar om hur trött hon varit, att hon sovit hela tiden. Städning och räkningar fick stå på vänt. Hon som kunde vara hur redig som helst på jobbet klarade inte av att vara en bra förälder till sin dotter…

I Stockholm är var tionde lägenhet i bostadskön ett korttidskontrakt utan besittningsskydd, visar vår granskning. I Göteborg är drygt sju procent av lägenheterna som finns tillgängliga korttidskontrakt.

Det betyder att en stor del av hyresbeståndet är helt utan rättigheter. Antalet korttidskontrakt ökar dessutom markant och därmed blir allt fler utlämnade till värdarnas godtycke.

I en tid av stor bostadsbrist är det lätt att förstå att vem som helst kan hamna i den rättslösa flyttkarusellen som korttidskontrakt innebär. Forskare pratar till och med om att det ökande antalet korttidskontrakt är att likna vid bostadssituationen före andra världskriget. Dessutom: det är landets hyresnämnder som starkt bidrar till systemfelet

Hyresnämnderna godkänner slentrianmässigt i stort sett alla ansökningar om korttidskontrakt som kommer från landets värdar. De säger sig inte har möjlighet att kolla om värden verkligen ska renovera eller riva eller om de bara vill utnyttja systemet.

Endast hyresnämnden i Linköping tar problemet på allvar. ”Att en hyresgäst ska sitta löst för att man ska bygga om ett annat hus, då menar vi att man måste vara försiktig”, säger Erik Ferlin, hyresråd i Linköpings hyresnämnd. Nämnden gör flera åtgärder för att komma åt fusket, bland annat halvera den tid som korttidskontraktet gäller och kolla uppgifterna om en förestående renovering verkligen stämmer.

Fenomenet med värdar som utnyttjar korttidskontrakt är inte nytt. Jag minns själv hur min dotter och brorsdotter bodde på ett korttidskontrakt mitt i stan och i slutändan hamnade med en saftig räkning för ett stopp i avloppet. Just det havererade avlopp som skulle renoveras.

Det är dags att bita huvudet av skammen. Det är inte hyresgästerna som inte sköter sig. Det är värdarna. Och de har god hjälp av ett slappt förfarande hos hyresnämnderna.

-Susanna Skarrie, krönika i Hem & Hyra

Läs mer https://www.hemhyra.se/kronikor/du-kommer-i-klam-nar-vardarna-far-utnyttja-systemet/