Academedia driver 142 gymnasieskolor i hela Sverige. Ju fler elever de kan locka till sig desto större blir vinsten. De jobbar för att lärare ska bli delägare och erbjuder dem till och med lån för att köpa konvertibler som sedan kan omvandlas till aktier.
Men hur påverkas lärarrollen om de ständigt ska tänka på hur deras agerande påverkar företagets ekonomi? Hur oberoende blir de i betygssättningen, som är myndighetsutövning som nu överlåtits till aktiebolag vars primära mål är största möjliga vinst?…
Academedia annonserade tidigare i höstas efter en marknadskoordinator med uppdraget “att bearbeta vårdnadshavarna under hela resan – från beskedet att man väntar barn till att barnet börjar i gymnasiet”. Efter kraftiga protester fick de dra tillbaka annonsen. Budskapet blev alltför magstarkt när det framfördes på det sättet, men affärsidén är fortfarande den samma.
Nu berättar Dagens Nyheter om hur företaget skickar sina egna 16-åriga elever på två dagars ambassadörsutbildning på en konferensanläggning på Bosön på Lidingö. Academedia använder skoltid och skolpengen till detta. Eleverna ska sedan påverka sina kompisar som går på högstadiet att söka till Academedias skolor.
Det är inte bara tveksamt sett till marknadsföringslagen, som inte tillåter reklam riktad till personer under 18 år. Det är också moraliskt förkastligt att använda skolbarn som reklamförmedlare. Det strider rimligen också mot läroplanen. För vilka kunskapsmål uppnår eleverna när de får i uppdrag att se till att ägarna får ännu mer än de 635 miljoner kronor de gjorde i vinst förra läsåret?
Det blir smått absurt om det här får passera obemärkt. Det borde även liberaler och centerpartister inse.
-Peter Franke, ledarkrönika, Tidningen Ångermanland/Allehanda