Vi skrev igår i eFOLKET om de uttalanden som kommit från flera israeliska regeringsledamöter, i vilka avsikten att fördriva den palestinska befolkningen från Gaza-området klart och tydligt utsägs.
Mot sådana planer har bland andra nu Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt starkt reagerat. Expressen citerar idag ett inlägg från Bildt på X, där han bland annat säger: “Var är EU? Det här handlar om själva kärnan i situationen i regionen”
Redan i går kväll citerade Dagens Nyheter Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, som säger att hon anser att “det är jätteviktigt att stater som Sverige tar ställning”. Hon säger enligt DN vidare:
Att tvinga en befolkning att lämna ett territorium är ett solklart brott mot mänskligheten, som är ett samlingsbegrepp som innefattar våld mot en grupp och kan både gälla brott mot krigets lagar och brott under folkmordskonventionen.”
Enligt DN karaktäriserar också professorn i folkrätt vid Stockholms universitet, Pål Wrange, de uttalade planerna på en folkfördrivning som “mycket oroväckande”. Även han efterlyser tydliga signaler från omvärlden om att planerna är fullständigt oacceptabla.
Också USA:s utrikesdepartement har reagerat. I ett uttalande, som kom redan igår, tar man bestämt avstånd från fördrivningsplanerna.
USA går en balansgång. Samtidigt som man gett grönt ljus åt den israeliska terroristiska krigföringen och i FN:s säkerhetsråd med sitt veto stoppat uppmaningen till eldupphör, är man tvingad att vårda sina relationer till ett antal oljerika arabstater – stater vars regeringar står under press från inhemska mot Israels krigföring kritiska och upprörda opinioner.
Gårdagens israeliska drönarattack mot en byggnad i den libanesiska huvudstaden Beirut, då flera personer dödades, och bland dem den högt uppsatte Hamas-ledaren Saleh al-Arouri, kan tolkas som ett drag syftande till att provocera de i södra Libanon stationerade välbeväpnade och Iran-stödda Hizbollah-styrkorna till en reaktion.
Detta skulle kunna utnyttjas av Israel som en motivering till ett kraftigt angrepp mot södra Libanon, med syftet att inte bara krossa Hizbollah utan också att fullfölja den plan på annektering av det område i södra Libanon (inkluderande hamnstaden Tyr) som redan 1948 ingick i de expansionistiska planerna.
Att nu militärt involvera Iran kan också vara något som många inom den nuvarande israeliska extremistregeringen önskar. Då skulle USA ställas inför ett fait accompli, och i USA finns starka krafter som länge förordat en aggressiv och våldsam politik mot Iran.