Eskilstuna kommun planerar att till hösten avveckla stora delar av Pedagogiskt centrum, en verksamhet som riktar sig mot skolelever med särskilda behov. Detta trots att inget officiellt beslut finns, och att ett sådant som tidigast kan komma att anmälas till grundskolenämnden den 24 april.
Sedan information om planerna nått dem har berörd personal och flera föräldrar hört av sig till barn- och utbildningsförvaltningen och nämnden för att uttrycka en djup oro.
Planerna innebär bl a att elever som fått undervisning och stöd i små grupper på olika resurscenter ska flytta till ordinarie skolor där deras behov ska täckas upp genom det s.k. KÖSU-systemet (kommunalt övergripande särskild undervisningsgrupp).
Kommunens motivering, enligt grundskolechef Thomas Karlsson, är ”att ge fler unga möjligheten till stöd, tillgång till en skola, närhet till rektor och samtidigt behålla den mindre gruppens trygghet.” Förslaget är i linje med skollagens riktlinjer om inkludering. Att det skulle bli mycket dyrare att istället utöka resurscentrens verksamheter är ett faktum, om än inte en faktor som lyfts i något offentligt dokument.
En enhet (Skjulsta resurscenter våning 1) har vädjat till grundskolechefen att skjuta upp beslutet i väntan på en grundlig och offentlig utredning om förslagets troliga konsekvenser för elever med autism.
Förvaltningen har uppgett att de nu håller dialoger med berörda parter och är i färd med att framställa en barnkonsekvensanalys. Man har dock inte gett något svar på frågan: borde man inte hålla dialoger, samverkan med personal och utföra barnkonsekvensanalys i god tid innan man börjar planera en avveckling?
Personalen som arbetat med målgruppen autism i flera decennier har påpekat att förflyttningen till en stor allmän skola skulle innebära allvarliga risker för många barn. De menar att den nuvarande skolformen fungerar bra och fruktar att förändringen ska leda till försämrat mående, frånvaro och bakslag i kunskaps- och social utveckling.
De har också väckt frågor kring hur deras specialkompetens är avsedd att tas tillvara i det nya systemet, och i vilken utsträckning deras erfarenheter kan spela in i utformandet av planerna. Förvaltningen har uppmärksammats på risken att erfarna medarbetare i avsaknad av besked ’röstar med fötterna’ och lämnar verksamheten.
Om avvecklingen såsom planerat bekräftas i nämnden den 24 april kommer det ha gått några få månader mellan att berörda parter informerats och beslutet, som i sin tur skulle fattas tre månader före genomförandet i augusti.
Tajmingen av dialogerna och barnkonsekvensanalysen pekar onekligen på att kommunen avser att förverkliga sina planer oavsett vad dessa resulterar i. De fördelar tjänstemännen identifierat väger således tyngre än barnets bästa eller dess rätt att bli hörd i beslut som påverkar dem. Kommunen har legitima argument och skollagen på sin sida, men har också en ganska stor valfrihet och handlingsutrymme.
Flera andra kommuner har under senare tid gått i motsatt riktning och infört regelrätta autismskolor. Den senaste är Örebro kommun som från i höst går över från KÖSU-grupper till resursskolor. Där har man dragit slutsatsen att det är värt att satsa mer resurser för att skapa förutsättningarna för en så bra skolgång, och i förlängningen ett så bra liv, som möjligt.
Anna Eriksson
Lästips:
Var är politikerna i frågan om Skjulsta resurscenter? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 2 april 2025
Det är så här man förstör en elevs framtid – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 2 april 2025
Skicka inte barnen till en skolmiljö som inte funkar – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 28 mars 2025
Man kan aldrig vara så noga som i valet av sina föräldrar … – eFOLKET, 25 mars 2024
Är vissa barn i Eskilstuna mindre värda? – Eskilstuna-Kuriren, 24 mars 2025
Eskilstuna: Förskoleavdelning för barn med autism öppnar i Skiftinge – eFOLKET, 6 mars 2024