Bild från Amnesty International.

10 oktober – Internationella dagen mot dödsstraff

Ingen kunde väl undgå att det vara kanelbullens dag 4 oktober. En dag som uppmärksammades på många sätt, i media, i reklamannonser och genom lockpriser på kanelbullar i livsmedelsbutiker där man “bullat upp” för fulla muggar.

Däremot går Internationella dagen mot dödsstraff i det närmaste spårlöst förbi i media. Även jag hade nog missat om det inte varit för en inringare till “Ring P1”. En man som påminde om i vilken fasansfull utsträckning myndigheterna i Iran verkställer dödsstraff.

Detta fick mig att fundera. Varför talas det så lite om dödsstraff? Dödsstraffet bryter ju mot den mest grundläggande mänskliga rättigheten av alla – rätten till liv.

Därför finns den här punkten med i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Den 1:a punkten, portalparagrafen, lyder: “Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter…”

Punk 3: “Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet”.

Det innebär att dödsstraff är förbjudet. Mord är naturligtvis förbjudet. Men att mörda mördare är lagligt i många länder. Och att det är staten som utfärdar och verkställer dödsstraffen innebär inte att det kan accepteras. I alla fall inte i ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt och civiliserat.

FN har sitt högkvarter i New York, i USA, som ju sägs vara “världens största demokrati”. Men också den enda demokrati i världen som har dödsstraff.

I USA är det staten, myndigheterna, som verkställer avrättningarna. Det kan ju, vid en närmare eftertanke, synas lite absurt att dödsstraff utdöms och verkställs i det land där FN-har sitt högkvarter.

I EU:s stadgar med medlemskap står det att det inte är förenligt med medlemskap i EU att ha dödsstraff. Rent hypotetiskt betyder det att USA, med sitt dödsstraff, inte skulle godkännas som medlem i EU. Frågor på det?

När Turkiet ansökte om EU-medlemskap nån gång på 1990-talet nödgades man avskaffa sitt dödsstraff. De så kallade Köpenhamnskriterierna. Det var ett av villkoren för Turkiet att över huvud skulle kunna bli EU-medlem. Nu har ju Turkiets EU-medlemskap stupat på så många andra punkter, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer, yttrande-och pressfrihet med mera.

Tragikomiskt nog har den svenska regeringen skrivit avtal med Turkiet att man i EU ska försöka ”bana väg”, för Turkiskt EU-medlemskap. Det ingick i ”paketet” för att Turkiet skulle godkänna Sverige som Nato-medlem.

I Europa är det nu bara Belarus som har kvar dödsstraff. För ett par år sedan genomförde Belarus en skärpning av lagen som innebär att dödsstraff kan utdömas i större utsträckning.

Hur opinionen ser ut i Sverige när det gäller dödsstraff vet jag inte. Tydligen görs det inga opinionsundersökningar vad jag kan se. Men det skulle vara intressant att veta vad “vanligt folk” tycker. Det enda jag hittar är ett inlägg i Dagens Nyheter från 1999 där 44 procent anser att dödsstraff borde finnas ”för vissa brott”. En siffra som låter oroväckande hög.

När det gäller riksdagen så finns det inget parti som förespråkar dödsstraff. Sverigedemokraterna hade kravet på dödsstraff med i sitt partiprogram när partiet bildades 1988. Men 1999 strök man det kravet.

Med 10 år senare, 2009, gick dåvarande partisekreterare Björn Söder (SD) ut och talade öppet för införande av dödsstraff. :

“Jag kan väl ha en annan uppfattning än paritet i den frågan”, säger han till Sveriges Radio 25 mars 2009.

Som partisekreterare är Björn Söder är mot dödsstraff , men som privatperson är han för. Undrar vad han tycker idag

“Öga för öga, tand för tand” som det står i Moseboken i Gamla testamentet. Men som Mahatma Gandhi sa: Skulle vi leva så är det bara en tidsfråga innan hela världen är blind”

Rolf Waltersson

Lästips:

Dödsstraff i världen 2023: Högsta antalet avrättningar på nästan ett decennium – Amnesty

Amnesty – 10 frågor och svar om dödsstraff