Thomas Karlsson, insänd bild

Q&A med grundskolechefen: Vill göra skolgång ”så bra som möjligt, både nu och i framtiden”

Att Eskilstunas nye grundskolechef Thomas Karlsson är hängiven sitt uppdrag idag råder det liten tvekan om. Kämpandes mot måndagseftermiddagens starka motvind cyklar han fram till eFOLKETs redaktion på Norra Hamn.

Thomas har bjudits in för att bemöta några av de många frågor som uppkommit i samband med pågående förändringar av undervisningsgrupper för barn med särskilda behov.

Dessa beslutades nyligen och inbegriper nedläggningen av merparten av Pedagogiskt centrums (PC) verksamheter. (se eFOLKETs rapportering under lästips)

I hans regi utfördes en barnkonsekvensanalys under första hälften av april. Denna har välkomnats såtillvida att den visar att barn- och utbildningsförvaltningen har förstått de allvarliga konsekvenser förändringen kan medföra.

******

Vi börjar med processen kring beslutet, som varit föremål för ganska omfattande kritik från flera håll.

Med tanke på att de identifierade riskerna är såpass allvarliga, fanns det inte fog för att sakta ner beslutsfattandet och öppet diskutera alla alternativ? Att åtta dagar efter att barnkonsekvensanalysen blev klar landa i i stort sett det ursprungliga förslaget, kan det på något sätt undergräva förtroendet för processen?

– Jag tror att alla som jämför det ursprungliga förslaget och det slutgiltiga beslutet ser att det som framkommit, i barnkonsekvensanalys, samtal med vårdnadshavare, personal och i alla samråd med funktionsrättsföreningar har gett effekt och påverkat hur beslutet blev. Det vill säga ett varsamt och succesivt införande av KÖSU-grupper.

(Red. Anm.: eFOLKET har begärt ut det ursprungliga underlaget, en sk ’genomlysning’ men fått avslag. Vi har dock fått tillgång till en sammanfattning som presenterades från januari i år).

Varför

Var det något fel på Pedagogiskt centrums verksamhet som föranledde förslaget på förändring?

– Inte alls. Personalen där är mycket kompetenta och hängivna. Tvärtom vill vi göra deras kompetens tillgänglig för fler barn i behov.

Däremot uppmärksammades det att verksamheten inte nådde kunskapskraven bättre än den ordinarie skolan.

Fanns det några ekonomiska skäl? Fackföreningar har nämnt indragna statsbidrag, kan det vara en orsak? I presentationen som gjordes till dem och andra nämns att PC var ”för kostsamt” och hade en ”oroväckande arbetsmiljö”.

– Eftersom jag inte var där då är det är svårt för mig att uttala mig om exakt vad som föranledde det ursprungliga förslaget.

Förvaltningen har identifierat ett behov av en omfördelning av resurser som gynnar största möjliga antal barn i behov. Förändringen ska ske med oförändrad budgetram.

Tajming

När blev kommunen varse förändringens möjliga konsekvenser och risker för elever i och utanför PC?

– I mars började personal och vårdnadshavare höra av sig samtidigt som vi hade samtal med vårdnadshavare och elever. Sen gjordes ett gediget arbete i framställningen av barnkonsekvensanalysen i april.

Meningen med barnkonsekvensanalyser är väl att flagga om det finns några skäl att skjuta upp eller t o m skrota ett förslag? Kan du ge några exempel på vad som skulle ha kunnat förmå förvaltningen att ta ett av de besluten?

– Det där är en hypotetisk fråga som jag tyvärr inte kan svara på. Vad jag kan säga är att vårt förslag har ändrats utefter den feedback vi fått från berörda parter, framför allt analysen om riskerna för barnen.

Framtiden för berörda barn

Är det rättvist att säga att, för åtminstone ett mindre antal barn, innebär förändringen en ökad isolering och minskade förutsättningar?

– De berörda grupperna är ju oerhört heterogena så det är väldigt olika. Reaktionen har varit blandad, både de som ser fram emot förändringen, men även de som tycker det ska bli jobbigt.

Ett mindre antal barn har bedömts inte klara av en plötslig förändring, och därför har vi beslutat att dessa ska få gå kvar i resurscenter under en övergångsperiod. Vi har bekräftat detta för berörda enhetschefer som ska informera vårdnadshavare.

Vad vill du säga till de barnen?

– Att vi gör allt för att eran skolgång ska bli så bra som möjligt, både nu och i framtiden.

Finns det fortfarande utrymme för justeringar som hur länge barn i behov av det kan gå kvar på ett resurscenter?

– Ja, vi kommer att utvärdera löpande och göra bedömningar av vilka lösningar blir bäst.

Vilken effekt förväntas på antalet hemmasittare? Vilket stöd ska de få?

– Evalueringen kommer att visa om förändringen kommer att ha någon sådan effekt och vilka åtgärder som kommer att behövas.

Evaluering

Kommer evalueringarna vara offentliga dokument, som allmänheten kan ta del av?

– Inte vad gäller utredningar av individuella elever, men vi redovisar exempelvis delårsrapporter och liknande i vår nämnd vilket är offentliga handlingar.

Är det rimligt att fokusera på kunskapskrav i första hand och till varje pris för alla?

– Alla elever som placeras i särskild undervisningsgrupp har en individuell plan. Kraven sätts individuellt och kan reduceras. Även det sociala sammanhanget ingår i planen. Vi får inte överge det ena för det andra.

Men i statistiken och evalueringar mäts alla mot samma krav, vilket kan innebära lägre måluppfyllelse för en viss verksamhet?

– Ja

Ekonomiskt

Förändringen ska göras ”inom befintlig budget”. Vad betyder det i praktiken? Hur kan man jämföra kostnaden per elev på PC jämfört med i KÖSU grupper?

– Finansieringen av KÖSU är särskild från finansieringen av skola. Budgetramen kommer att vara oförändrad, vilket betyder att förändringen är kostnadsneutral.

Att personaltätheten minskar från ca 6:10 till 3:10, medför det några säkerhetsrisker?

– Siffran 3 personal per grupp om 10 elever är inte fast. Det finns flexibilitet att öka eller minska personaltätheten efter behov.

Nästa steg

Kommer man att hinna göra alla nödvändiga anpassningar och få allt på plats till i höst?

– Jag har fullt förtroende för att allt kommer att vara på plats i augusti. Det här kommer att bli bra. De allra flesta tror på den här förändringen.

Har samtliga mottagarskolor för KÖSU-grupper bedömts som lämpliga för målgrupperna vad gäller skolmiljö och säkerhet?

Vårt uppdrag är att se till att alla skolor ska vara en trygg miljö. För alla barn.

Anna Eriksson

Lästips:

Kommunen uppmanas att utveckla utan att avveckla– eFOLKET, 14 april 2025

Förändringarna av Pedagogiskt centrum: politikerna väger in – eFOLKET, 14 april 2025

Fråga från MP: Har berörda involverats och getts tillfälle att vara delaktiga inför nedläggningen av Pedagogiskt Centrum? – Eskilstuna kommun sammanträdeshandlingar, 10 april 2025

Elever med ”störst behov” får fortsätta i resursskola – eFOLKET, 10 april 2025

Liberalerna i Eskilstuna: ”Kommunen är på väg att begå ett allvarligt misstag” – Insändare, eFOLKET, 10 april 2025

Fler elever i Eskilstuna kommun ska få särskilt stöd – fler undervisningsgrupper startas till hösten – Pressmeddelande från Eskilstuna kommun, 9 april 2025

De sköraste barnen drabbas – handlar om liv och död – Sveriges Radio, 17 april

Skolchefen om kritiken – ger fler tillgång till resurserna – Sveriges Radio, 17 april

Ingen vet – vet ni beslutsfattare? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 24 april 2025

Kampanj mot nedläggning av Skjulsta resurscentrum – Insändare, eFOLKET, 5 april 2025

Var är politikerna i frågan om Skjulsta resurscenter? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 2 april 2025

Barn med särskilda behov riskerar att hamna i kläm i kommunens skolreformer – eFOLKET, 2 april 2025

Det är så här man förstör en elevs framtid – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 2 april 2025

Skicka inte barnen till en skolmiljö som inte funkar – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 28 mars 2025

Man kan aldrig vara så noga som i valet av sina föräldrar … – eFOLKET, 25 mars 2025

Är vissa barn i Eskilstuna mindre värda? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 24 mars 2025

Flytta från Eskilstuna om ditt barn har behov av stöd – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 5 mars 2025

You May Also Like