eFOLKET har talat med ett antal personal och vårdnadshavare till barn på Pedagogiskt centrum (PC). De uttrycker en förtvivlan, ilska och villrådighet inför sättet kommunen har hanterat omorganisationen av undervisning för barn med särskilda behov.
”Det är ofattbart hur beslutet har kunnat fattas på så hastigt ihopsamlade underlag”, säger en i personalen på Skjulsta resurscenter våning 1 (SRC1) med inriktning autism.
Idag löper tiden ut för att välja skola och beställa skolskjuts, och för flera vårdnadshavare ter sig ingen av de stora skolorna som en någorlunda trygg plats att skicka sina barn till. Med bara tre månader kvar till höstterminen är det fortfarande mycket som är oklart.
Av de 16 eleverna på SRC1 uppges vårdnadshavarna till hälften av dem vara ”mycket tveksamma” till att deras barn skulle klara en stor skolmiljö. En fjärdedel är ”riktigt oroliga” för sina barns mående och ”ganska övertygade” om att en flytt skulle innebära förödande konsekvenser.
En del ska få gå kvar under en övergångsperiod, men man vet ännu inte hur länge eller med vilken personal.
Suicidalt mående, ökad frånvaro, sårbarhet för gängrekryteringar och farliga situationer för nya och befintliga elever på skolorna. Dessa är bara några av riskerna förvaltningen nämner i sin barnkonsekvensanalys som färdigställdes åtta dagar innan beslutet meddelades den 23/04.
”Man ville ju gärna tro att det är oförståelse och inkompetens, men det börjar bli väldigt svårt att inte dra slutsatsen att det handlar om någonting helt annat”, säger en vårdnadshavare, och tillägger att samtliga barn på SRC1 har tidigare erfarenhet från den ordinarie skolan men har omplacerats för att det inte har fungerat.
”Det är ju själva skolmiljön på en stor skola som utgör den största risken för våra barn” förklarar hen.
Bland förvaltningens planer för att ”minska riskerna” finns omfattande anpassningar inom de mottagande skolorna. Det kan röra sig om allt från tillgång till ett enskilt rum till ljuddämpande åtgärder.
Av de sju skolor som identifierats som mottagarskolor är flera centralt belägna, med närhet till miljöer som på olika sätt utgör en fara för barnen, många av dem med tendens att rymma om de känner sig överväldigade.
”Beslutet saknar helt verklighetsförankring. Det förväntas att skolor som inte funkat för barnen förr ska göra det om tre månader. Förväntar att alla barn ska kunna passa in en och samma mall”, säger en förälder.
Fram tills nu har det funnits möjlighet att flytta från en icke-fungerande skolmiljö till PC. Tills förra året fanns det även ett team som undervisade hemmasittare i hemmet. Flera föräldrar frågar sig vad som kommer att hända nu om en elev inte klarar skolmiljön eller får försämrat mående av den.
Oron över att viktiga saker ska ”hamna mellan stolarna” har inte stillats av återkommande ”missar” från kommunens sida. Senast glömde man att informera föräldrar till barn i den anpassade skolan i Årby om trygghetsåtgärder efter dödsskjutningen i söndags, uppger en förälder.
”Det är en fråga om ’när’ inte ’om’ det kommer att gå dåligt för berörda barn”, säger en annan.
Barnkonsekvensanalysen är välutformad menar flera av de berörda, men ofullständig i flera avseenden. ”Om kärnuppdraget är att respektera barnets rätt att bli hörd”, säger en förälder, ”är det märkligt att en elev som inlämnat ett skriftligt inlägg inte får komma till tals i rapporten”.
Hen nämner även ett antal faktafel som att elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) benämns som intellektuellt funktionsnedsatta. Kritik har också riktats mot vad som anses vara en selektiv tolkning av tillämpliga lagar och ett restriktivt val av dialogpartners. Frånvaron av hänvisning till kommunens Plan för suicidprevention 2023-27 och input från barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har lyfts som exempel.
Tillfrågade vårdnadshavare och personal betonar att de inte är emot införandet av KÖSU grupper i skolorna. De menar att det efter en individuell bedömning fortsatt borde finnas möjlighet att placeras i de små personaltäta grupper PC erbjuder, för de barn som verkligen inte kan fungera och må bra i en ordinarie skolmiljö.
Anna Eriksson
Lästips:
Q&A med grundskolechefen: ”Vill göra skolgång så bra som möjlig både nu och i framtiden” – eFOLKET, 30 april 2025
Barn med autism drabbas hårt av kommunal ”logik” – Ingen har bestämt – ändå ska allt förändras – Insändare, eFOLKET, 30 april 2025
Kommunen uppmanas att utveckla utan att avveckla– eFOLKET, 14 april 2025
Förändringarna av Pedagogiskt centrum: politikerna väger in – eFOLKET, 14 april 2025
Fråga från MP: Har berörda involverats och getts tillfälle att vara delaktiga inför nedläggningen av Pedagogiskt Centrum? – Eskilstuna kommun sammanträdeshandlingar, 10 april 2025
Elever med ”störst behov” får fortsätta i resursskola – eFOLKET, 10 april 2025
Liberalerna i Eskilstuna: ”Kommunen är på väg att begå ett allvarligt misstag” – Insändare, eFOLKET, 10 april 2025
Fler elever i Eskilstuna kommun ska få särskilt stöd – fler undervisningsgrupper startas till hösten – Pressmeddelande från Eskilstuna kommun, 9 april 2025
De sköraste barnen drabbas – handlar om liv och död – Sveriges Radio, 17 april
Skolchefen om kritiken – ger fler tillgång till resurserna – Sveriges Radio, 17 april
Ingen vet – vet ni beslutsfattare? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 24 april 2025
Kampanj mot nedläggning av Skjulsta resurscentrum – Insändare, eFOLKET, 5 april 2025
Var är politikerna i frågan om Skjulsta resurscenter? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 2 april 2025
Barn med särskilda behov riskerar att hamna i kläm i kommunens skolreformer – eFOLKET, 2 april 2025
Det är så här man förstör en elevs framtid – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 2 april 2025
Skicka inte barnen till en skolmiljö som inte funkar – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 28 mars 2025
Man kan aldrig vara så noga som i valet av sina föräldrar … – eFOLKET, 25 mars 2025
Är vissa barn i Eskilstuna mindre värda? – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 24 mars 2025
Flytta från Eskilstuna om ditt barn har behov av stöd – Insändare, Eskilstuna-Kuriren, 5 mars 2025