Föreningen STOPPA SKADLIGA UTSLÄPP AV MILJÖGIFTER höll i fredags presskonferens på Clarion Bolinder Munktell Hotell. Förutom medier slöt ett trettiotal engagerade Eskilstuna-bor upp för att lyssna och ställa frågor. Foto Rolf Waltersson.

Gedigen argumentation framlagd av förening mot Senior Materials planerade giftutsläpp i Eskilstuna

Protesterna mot de planerade utsläppen av metylenklorid (DCM) från Senior Materials fabrik i Eskilstuna har, som eFOLKET tidigare rapporterat om, lett till bildandet av föreningen STOPPA SKADLIGA UTSLÄPP AV MILJÖGIFTER. Förkortat SSUAM.

Företaget tillverkar separatorfilm som behövs vid tillverkning av elbilsbatterier och är bland annat underleverantör till Northvolt. Vid processen används metylenklorid, ett i Sverige sedan 1996 förbjudit ämne, som dock kan få användas på licens. Tidigare har licens beviljats för utsläpp på 10 ton per år, men Senior Materials har alltså fått tillstånd att släppa ut 900 ton.

I fredags, 4 oktober, kallade SSUAM till presskonferens.

Man hade även bjudit in kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (s), 1:e vice ordförande Marie Svensson (s) och 2:e vice Jari Puustinen (m),  för att till dem kunna överlämna en namninsamlingen med över 20 000 underskrifter.

De tre i inbjudna politiska företrädarna hade tyvärr förhinder, men kommunen representerades av näringslivsdirektör Niklas Edmark.

Alexandra Rönnudd från föreningen inledde med att visa på de med metylenkloridutsläpp förknippade risker man i föreningen kommit fram till.

Alexandra Rönnudd (t.v.) och föreningens ordförande Katti Svedberg.

Lennart Bogg, professor i folkhälsovetenskap och medlem i SSUAM:s styrelse, presenterade vad han kommit fram till genom studier av internationell forskning om DCM.

Inför presskonferensen presenterade SSUAM skriftligt ett dokument där fakta om metylenklorid läggs fram.

eFOLKET publicerar separat nedan hela detta dokument. Vi uppmanar våra läsare att ta del av detta informationsrika material.

Kattti Svedberg från SSUAM berättade om en undersökning man gjort avseende Eskilstunabornas reaktioner. I undersökningen ser man att 28 procent av de svarande (800 personer) Eskilstuna-borna funderade på att flytta från kommunen. 33 procent av de som arbetade i närheten av Senior Materials fabrik vill byta jobb.

SSUAM informerade också om att man nu samlar pengar för att kunna driva en juridisk process.

Näringslivsdirektör Niklas Edmark menade att han hade att förhålla sej till vad tillståndsgivande myndigheter beslutar. Det är sedan miljökontorets uppgift att se till att besluten följs. På e FOLKET:s fråga om alternativa mindre farliga metoder i filmtillverkningen är möjliga svarade han nekande. Han menade att andra metoder ledde till sämre och farligare batterier (t.ex. fara för eldsvåda) och att det är metoden med DCM som är den som gäller. Detta besked är inte helt förenligt med vad till och med uppgivits från Senior Materials, vars platschef sagt att man arbetar målmedvetet på att få fram “ett mer miljövänligt alternativ”.

Samtidigt har Senior Materials hävdat att det sätt på vilket företaget hanterar metylenklorid är miljösäkert. …

Niklas Edmark pekade också på att många andra farliga material används inom industrin i Eskilstuna,och att det som gäller är att minimera och förhindra olyckor.

På en fråga från publiken om vilka andra förbjudna material som används eller transporteras inom kommunen sade Niklas Edmark att han inte på rak arm kunde namnge något.

Presskonferensen avslutades med att Katti Svedberg från SSUAM kunde överlämna namnlistorna med mer än 20 000 underskrifter till Niklas Edmark.

*******

SSUAM:s krav:

Tillstånden från Kemikalieinspektionen och Miljöprövningsdelegationen måste dras tillbaka.

Eskilstuna Kommun bör i egenskap av tillsynsmyndighet delta aktivt i att förhindra dessa utsläpp.

SSUAM:s argumentation:

Nedanstående dokument visar att de planerade utsläppen av metylenklorid, också benämnt diklormetan (DCM), från Senior Materials:

1. Får större spridning än företaget självt beräknat.

2. Är långt mer hälsofarliga än företaget påstår.

3. Utgör hot mot ozonskiktet och bidrar till global uppvärmning.

4. Kommer ligga kvar i grundvattnet många år framåt

*******

1. UTSLÄPP TILL LUFTEN.

SSUAM menar att Senior använt metoder för beräkningar av utsläpp som är olämpliga för ändamålet, men ger resultat som gynnar företaget genom att utsläppen framstår som mindre än de faktiskt kan bli. SMHI har även de inkommit med liknande synpunkter. (Källa: www.da.se Publicerad 2024-09-04, 05:00 Uppdaterad

Bakgrund

Ett samrådsmöte hölls för inbjudna myndigheter 24 september 2021. I samrådsredogörelsen för mötet med myndigheter redogörs för den information som gavs vid samrådet. Bland annat: “DCM är ett flyktigt lösningsmedel som avdunstar snabbt i luften”. Det framgår inte att DCM uppehåller sig i luften, att endast hälften omvandlas till koldioxid och klorid efter 53-127 dagar och att kontinuerliga utsläpp kommer fylla på och öka nivåerna av föroreningarna i uteluften.

Felaktiga utgångsvärden

Densitet för flytande DCM = 1,3266 gr/cm3, 1 kubikmeter flytande DCM väger 1,33 ton, och är alltså en tredjedel tyngre än vatten.

Utsläppen från Senior kommer vara gasformiga. Densitet för DCM i gasform = ~3,74 kg/m3, att jämföra med luft som har densitet ~1,23 kg/m3, vilket innebär att DCM i gasform är ca tre gånger tyngre än luft.

Då DCM är tyngre än luft är det oklart hur höga nivåer av DCM som kommer finnas i atmosfären runt fabriken, på vilken nivå och i hur stor omkrets kring fabriken. De beräkningar som Senior gjort på utsläpp till luften är felaktigt baserade på förutsättningen att DCM väger lika med luft.

Olämplig metod

Den metod, gaussisk modellering, som Seniors konsulter använt för beräkning av halter av DCM i uteluften i omkringliggande områden tar inte hänsyn till viktförhållanden och inte heller till den påverkan som byggnader och skorstenar, liksom meteorologiska förutsättningar, har på ämnets spridning i omgivningen. Det finns andra modeller som tar hänsyn både till gasens vikt och till byggnader runt omkring, framför allt Computational Fluid Dynamics (CFD). Simulering med en CFD-modell tar hänsyn till relativ vikt mellan luft och gas, vindriktning, temperatur och byggnadsstrukturer. CFD är den etablerade metoden för beräkning av spridning toxiska gaser i luften.

[Hänvisning till Fredrik Windmark SMHI]

Sveriges kalla klimat inte medräknat

Den modellering företaget hänvisar till har utgått från en lägsta utetemperatur om +8 grader C. Om lägre temperaturer skulle ha använts i beräkningarna skulle resultatet visat på en mycket högre föroreningshalt närmare marken och längre utsträckning geografiskt.

En vetenskaplig artikel har redovisat en CFD-simulering som gjordes på spridning av kväveoxid i luften från skorstenar med alternativa höjder.Kväveoxid har något lägre densitet än DCM och därför innebär resultatet en underskattning av vad en beräkning med DCM skulle ha gett.

Beräkningarna visade följande: vid en temperatur om +2 grader C jämfört med +7 grader C, är halten i luften 2,5 gånger större eller 151% större (1.47×10-6 ppm respektive 5.86×10-7 ppm) vid den lägre temperaturen.. Beräkningarna visade också att gaserna vintertid hamnade nära marken, även fast modelleringen gjordes med alternativa antaganden om en skorstenshöjd av 50, 100 och 150 meters höjd, vilket ska jämföras med Seniors högsta skorstenshöjd av 25 meter.

(Fatemeh Bahadori, Simulation of pollutants dispersion by a stack: A case study,2023, Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 58, 3, 522-528).

Slutsatsen måste bli att Seniors underlag till MKB avseende utsläpp till luft är otillförlitligt och kan ge en kraftigt förminskande bild av utsläppens konsekvenser mot vad en oberoende modellering skulle kunna göra.

2. PÅVERKAN PÅ HÄLSAN

Vi menar att Seniors påståenden att DCM innebär en låg risk för hälsa och miljö är felaktiga. De motsägs av en stor mängd aktuella studier från många länder.

I Seniors underlag inför MKB, som inte delgavs de enskilda berörda men kunde rekvireras, sägs helt kort att: ”Risk för hälso- och miljöeffekter, av det huvudsakliga ämnet DCM, har utifrån rekommenderade riktvärden bedömts som låg.”

Även bortsett från att beräknade utsläppsvärden i luft är underskattade, så är det ett påstående som går emot senare års forskning och vetenskap. DCM är ett ämne som kroppen tar upp, inte bara genom andningsvägen utan även genom hud och ögon.

Flera epidemiologiska studier, som är baserade på verkliga effekter, visar att mätbara nivåer av DCM i uteluft och närhet till hantering av DCM är starka riskfaktorer för genetiska skador, cancer och neurologiska sjukdomar, även när utsläppen har varit en bråkdel av vad som godkänts för Senior. Studier av olika cancertyper och neurologiska sjukdomar, där olika industriella kemiska utsläpp till uteluften jämförts har konsekvent pekat ut DCM som en av de allra farligaste industriella kemikalierna.

Vi kommer att gå igenom dem en och en med länk till källan. Men först ett ord från USA:s miljöskýddsverk Environmental Protection Agency (EPA).

Orimlig hälsorisk enligt amerikanska miljöskyddsverket

Det amerikanska miljöskyddsverket Environmental Protection Agency (EPA) har kommit till följande slutsats om risk för hälsa, efter att ha analyserat dödsfall och publicerade studier:

In this revised risk determination, EPA has determined that methylene chloride as a whole chemical substance presents an unreasonable risk of injury to health under the conditions of use.” “The whole chemical approach is appropriate for methylene chloride because there are benchmark exceedances for a substantial number of conditions of use (spanning across most aspects of the chemical lifecycle–from manufacturing (including import), processing, commercial and consumer use, and disposal) for human health and there are irreversible health effects (specifically cancer, coma, hypoxia, and death) associated with methylene chloride exposures. After evaluating 53 conditions of use, EPA determined that methylene chloride presents an unreasonable risk to human health under its conditions of use based on risk of injury to health of workers, occupational non-users (ONUs), consumers, and bystanders”.

(EPA; MC_Final Revised RD_10.26.22-final (1))

Unreasonable Risk Determination under the Toxic Substances Control Act: MethyleneChloride (epa.gov)

Det kan noteras att det inte finns något enskilt utsläpp av DCM i USA som är tillnärmelsevis så stort som tillståndet för Senior.De refererade studierna nedan visar att DCM är en av de allra farligaste industriella kemikalierna vi känner till när det gäller risk för genskador, neurologisk sjukdom och cancer. Risken för hälso- och miljöeffekter är tvärtemot Seniors beskrivning mycket hög.

Barncancer

En stor fall-kontrollstudie publicerad 2017 visar på risk för cancer för barn utsatta för DCM under graviditeten och under tidig barndom. Det var en fall-kontrollstudie på 13,326 fall av diagnosticerad cancer från 1988 till 2012 hos barn i åldern 0-5 år i Kalifornien. Dessa matchades mot 270,673 kontroller. Information om utsläpp av DCM inom tre km avstånd till födelseadressen togs från EPAs Toxic Release Inventory (TRI) databas. Anledningen till att man ville undersöka exponering av DCM var att DCM lätt tas upp av kroppen, via hud, andningsvägar och mun. DCM är volatilt och på grund av tyngd större än luft faller DCM mot marken där den utgör en fara för inandning.

I artikeln noterades att globalt beräknas bakgrundsnivån till ca 0,17 mikrogram per kubikmeter, men i urbana miljöer kan nivån nå upp till 43 mikrogram per kubikmeter luft. Undersökningen analyserade exponering av boende inom tre km från verksamhet med utsläpp av DCM.

Det största utsläppet i databasen var hälften och genomsnittet en sextiondel av utsläppen som planeras av Senior på 900 ton årligen. Utsläppshalten i luften hämtades för deltagarnas geolokaliserade födelseplats. Multivariat analys resulterade i en signifikant förhöjd risk (52%) för germinalcellscancer, odds ratio: 1,52 (1,11-2,08) och groddcellstumör (108%), odds ratio: 2,08 (1,38-3,13) inom tre km från utsläppskällan. För akut myeloisk leukemi (AML) framkom förhöjd risk (29%) under första levnadsåret odds ratio: 1,29 (0,93-1,68).

“Exposure to ambient dichloromethane in pregnancy and infancy from industrial sources and childhood cancers in California – ScienceDirect

Lymfom

En fall-kontrollstudie på non-Hodgkin lymfoma och luftburna föroreningar publicerades 2023. 1321 fall av NHL i åldern 20 till 74 år identifierades i fyra urbana områden i USA. Fallen matchades med 1057 kontroller med hänsyn till ålder, kön, etnicitet och boendeort. Deltagare intervjuades om sin boendehistoria med exakt adress och tid, inklusive semester och tillfälliga boenden. Adresser geokodades för att kunna utnyttja EPAs databas Toxic Release Inventory (TRI). Totalt mer än 700 ämnen finns i TRIs databas. Forskargruppen samlade även in dammsugardamm för gaskromatografiundersökning.

Den multivariata analysen gav störst vikt vid exponering för två kemiska ämnen i luften: DCM och pentachlorophenol, där sambandet blev starkare vid flerårig boendeexponering.

(Boyle J et al., Modeling historic environmental pollutant exposures and non-Hodgkin lymphoma risk, 2023, Environmental Research, Epub 2023 Feb 18)

Modeling historic environmental pollutant exposures and non-Hodgkin lymphoma risk – PubMed (nih.gov)

ALS

En studie i USA publicerad 2023 visar hur industriella luftburna utsläpp påverkar risken att utveckla den neurodegenerativa sjukdomen amyotrofisk lateral skleros (ALS). Resultaten visar på klart förhöjd risk för boende i områden med hantering av DCM. Data om exponering togs från EPAs TRI databas. Noteras bör att mängden DCM som hanterades inte i något område nådde upp ens till hälften av de mängder som tillåtits för Senior.

I det stora flertalet av de studerade områdena uppgick  mängden DCM som hanterades till mindre än en tvåhundradel (4,5 ton per år) a vad som tillåtits för Senior (900 ton per år). Trots det konstaterades en signifikant förhöjd risk att utveckla ALS i områden med utsläpp av DCM i luften.

Studien omfattade en induktionsperiod av 15 års boende i ett område med utsläpp av industriella kemikalier, där totalt 523 olika giftiga utsläpp analyserades. Av dessa 523 olika giftiga utsläpp fann forskargruppen att fem utsläpp, varav tre kemikalier, var associerade med statistiskt signifikant förhöjd risk att utveckla ALS: salpetersyra, styren, DCM samt metallerna nickel och krom.

(Andrew A et al., ALS risk factors: Industrial airborne chemical releases, 2023, Environ Poll.)

ALS risk factors: Industrial airborne chemical releases – PubMed (nih.gov)

Tarmcancer

En studie rapporterade 2020 från Spanien hur 40 olika industriella luftburna toxiska utsläpp påverkar risken att utveckla kolorektal cancer. De föroreningar som analyserades indelades i nio olika grupper där lösningsmedel utgjorde en grupp med elva ämnen inklusive DCM. Studien byggde på en induktionsperiod av tio år.

Exponeringen analyserades i relation till avståndet från utsläppskällan; 1 km, 1,5 km, 2 km, 2,5 km och 3 km. Studien visade en signifikant förhöjd risk om genomsnittligt 232 % för boende 2 km och 152% förhöjd risk för boende 3 km från en industriell verksamhet med utsläpp av DCM.

(García-Pérez J et al., Residential proximity to industrial pollution sources and colorectal cancer risk: A multicase-control study, 2020, Environmental International).

Residential proximity to industrial pollution sources and colorectal cancer risk: A multicase-control study (MCC-Spain) – PubMed (nih.gov)

Leukemi hos barn

En studie rapporterade 2015 på samband mellan leukemi hos barn och närhet till industriella och urbana platser i Spanien. I studien analyserades totalt 72 olika kemikalier och metaller.

Analysen utgick från ett avstånd upp till 2,5 km från plats med utsläpp till luften. Studien fann en signifikant förhöjd risk att utveckla leukemi hos barn för boende inom 2,5 km från verksamhet med DCM. Total utsläppt mängd DCM i luften på de exponerade platserna var 45,229 kg.

Utsläppen var fördelade på nio platser, vilket innebar ett genomsnittligt utsläpp av ca fem ton DCM, att jämföra med planerade 900 ton per år i Eskilstuna. Den förhöjda risken för leukemi var 65% för barn inom 2,5 km från en plats med utsläpp av DCM. Antalet observerade fall av leukemi hos barn var trettiofem, vilket innebär att om utsläppen inte ägt rum hade sannolikt fjorton barn sluppit drabbas av leukemi.

(García-Pérez J et al, Childhood leukemia and residential proximity to industrial andurban sites, 2015, Environmental Research 140 (2015) 542-553)

Childhood leukemia and residential proximity to industrial and urban sites – PubMed (nih.gov)

Bröstcancer

En stor studie publicerad 2019 visar på risken för att kvinnor utvecklar bröstcancer på grund av luftburna carcinogener. Studien baseras på ett mycket stort dataunderlag, the

Sister Study, som omfattade 50,884 kvinnor i åldern 35-74 år spridda över hela USA. Man rekryterade kvinnor som hade en syster som diagnosticerats med bröstcancer, men som själva inte hade haft bröstcancer. Svarsfrekvensen under studien var ovanligt hög, 91%, vilket ger hög tillförlitlighet.

Kvinnornas hälsa följdes upp årligen och var tredje år gjordes intervjuer. Utsläppsdata hämtades från EPAs National Air Toxic

Assessment (NATA) relaterad till folkbokföringsort. Analysen visade att DCM var en signifikant riskfaktor. 29 olika luftföroreningar inkluderades i analysen och i den explorativa analysen i form av ett klassificeringsträd framträdde DCM som konsekvent associerad med bröstcancer.

Den högsta riskgruppen och den vanligaste subgruppen i trädet hade en ålder mellan 40 och 58,7 år och var utsatta för DCM i luften om minst 5,89 mikrogram per kubikmeter. Det kan jämföras med Seniors (underskattande) beräkning av timmedelvärde och 98-percentil vid närmaste boningshus om 150 mikrogram per kubikmeter luft. (Obegripligt för lekmän!)

(Niehoff N M et al., Airborne mammary carcinogens and breast cancer risk in the Sister Study, 2019, Environment International)

Residential proximity to industrial pollution and mammographic density – ScienceDirect

En tvärsnittsstudie publicerad 2022 på bröstvävnadstäthet i relation till avstånd till verksamhet med industriella luftutsläpp, visade också på signifikant samband mellan utsläpp av vissa föroreningar: ammoniak, DCM, ethylbenzene och fenoler och förhöjd bröstvävnadstäthet vilket tolkades som ett led i risk att utveckla bröstcancer.

JiménezT et al, Residential proximity to industrial pollution and mammographic density, 2022, Sci Total Environ, Epub 2022 Mar 15

Residential proximity to industrial pollution and mammographic density – ScienceDirect

Hjärncancer

I en fall-kontrollstudie på Cypern av effekter av DCM på nya fall av cancer i hjärnan och centrala nervsystemet under åren 1998-2008 i bostadsområden inom en 500 meters radie kring en skofabrik som använt ämnet DCM under åren 1983-2009, konstaterades en kraftigt förhöjd risk. 37 cancerfall diagnosticerade under åren 1985-2011 omfattades av studien. Mätningar av skorstensutsläpp 2005/06 visade på utsläppshalt av 88 mg per kubikmeter och ett flöde av 850 g per timme.

Det kan jämföras med Seniors planerade utsläppshalt bara från Extraktion 2 om 200 mg per kubikmeter och ett flöde av 97 kg per timme. Seniors totala utsläppsflöde av DCM beräknas till 127 kg per timme. Incidens av nya fall av cancer i hjärna eller centrala nervsystemet visade ett klart mönster av avstånd-respons; vid 0,5 km 41/100,000, vid 2 km 8/100,000, vid 8 km 5/100,000. När incidensen standardiserats för ålder vid diagnos visades en risk som var 11,3-25,7 gånger förhöjd jämfört med områden utan DCM-utsläpp.

(Makris K C and Voniatis M, Brain cancer cluster investigation around a factory emitting dichloromethane, 2017, The European J of Public Health, pp 338-343)

Brain cancer cluster investigation around a factory emitting dichloromethane – PubMed (nih.gov)

Autism

En studie publicerad 2010 visar på luftburna föroreningars påverkan på risken för att utveckla autism vid åtta års ålder i USA. Det var en fall-kontrollstudie med 383 barn som utvecklat autism vid åtta års ålder år 2002 och 2004, som jämfördes med 2829barn utan autism, men med tal- och språksvårigheter.

Jämförelsen analyserade exponering för luftburna föroreningar på den plats barnet var skrivet. Data hämtades från EPAs NATA program från år 1996, vilket innebar en induktionsperiod av sex till åtta år. Analysen omfattade 41 hälsofarliga utsläpp, där analysen också jämförde plats med den 20% lägsta utsläppsnivån med den 20% högsta nivån för respektive utsläpp.

Den univariata analysen visade en signifikant förhöjd risk för tre av trettiofem studerade luftburna föroreningar: DCM, kinolin och styren.

(Kalkbrenner A M et al., Perinatal exposure to hazardous air pollutants and autism spectrum disorders at age 8, 2010, Epidemiology vol 21, pp 631-641)

Autism spectrum disorders in relation to distribution of hazardous air pollutants in the san francisco bay area – PubMed (nih.gov)

En fall-kontrollstudie publicerad 2006 analyserade autism hos barn födda 1994 till mödrar skrivna i ett av sex län i San Fransisco Bay-området. Studiepopulationen omfattade totalt 80000 födda barn av vilka de med autismdiagnos identifierades. Slumpmässigt urval resulterade i 284 fall och 682 kontroller.

Exponeringsdata togs från EPA på 19 luftföroreningar som bedömdes utgöra risk för att utveckla autism vid åtta års ålder. Den genomsnittliga exponeringen för DCM hos fallen låg på 0,68 microgram per kubikmeter plus/minus SD om 0,48 microgram per kubikmeter.

Trots begränsningen av exponeringen visade tredje kvartilen av justerad odds ratio på en signifikant förhöjd risk för DCM, 1,5(1,06-2,13).

(Windham G C, et al, Autism Spectrum Disorders in Relation to Distribution of Hazardous Air Pollutants in the San Fransisco Bay Area, 2006, Environmental Health Perspectives,Vol 114, no. 9, 1438-1444)

Autism spectrum disorders in relation to distribution of hazardous air pollutants in the san francisco bay area – PubMed (nih.gov)

Sjögrens Syndrom

2015 publicerades en fall-kontrollstudie av primär Sjögrens Syndrom och yrkesmässiga riskfaktorer. Studien gjordes i Frankrike av tre universitet av 175 fall av pSS. Den yrkesmässiga exponeringen utvärderades individuellt av experter på industriella kemiska ämnen. Fallen jämfördes med 350 kontroller som matchades för kön och ålder. Totalt 17 olika hälsoskadliga ämnen ingick i analysen.

Exponeringen för lösningsmedel togs från en databas ”Matgéné”. Anställningsperioder om minst sex månader utgjorde underlag. Resultaten visade på starkt signifikant samband med exponering för DCM, odds ratio: 9,28 (2,60-33,03), vilket var det starkaste sambandet forskarna hittade.

(Chaigne B et al.,Primary Sjögren’s syndrome and occupational risk factors: A case- control study, 2015, Journal of Autoimmunity, 60(2015) 80-85)

Primary Sjögren’s syndrome and occupational risk factors: A case-control study – PubMed (nih.gov)

Gallvägscancer

En laboratoriestudie på gallvägsceller rapporterades 2021. Syftet var att undersöka mutagena skador på gallvägsceller orsakade av DCM och hur dessa kan bidra till utveckling av gallvägscancer. Slutsatsen var att exponering för DCM kan kopplas till utveckling av gallvägscancer. (Buaranarom A et al, Dichloromethane increases mutagenic DNA damage and transformation ability in cholagiocytes and enhances metastatic potential in cholangiocarcinoma cell lines, 2021, Chem Biol Interact, Epub 2021 Jul 17)

Dichloromethane increases mutagenic DNA damage and transformation ability in cholangiocytes and enhances metastatic potential in cholangiocarcinoma cell lines – PubMed (nih.gov)

En retrospektiv kohortstudie publicerad 2015 på 106 personer som arbetat inom tryckeriverksamhet i Osaka i Japan visade signifikant förhöjd incidens för gallvägscancer för arbetare som varit exponerade för både DCM och 1,2-diklorpropan (SIR 1,319,9 (659,7-1813,2). Studien omfattade 1452,4 person-år av exponering.

(Sobue T et al, Risk of bile duct cancer among printing workers exposed to 1,2-dichloropropane and/or dichloromethane, 2015, J Occup Health, Epub 2015 Feb 7)

Risk of bile duct cancer among printing workers exposed to 1,2-dichloropropane and/ or dichloromethane – Sobue – 2015 – Journal of Occupational Health – Wiley Online Library.

Parkinsons sjukdom

En meta-analys av miljögifter relaterade till risk att utveckla Parkinsons sjukdom, identifierade DCM som en av tre miljögifter med starkt förhöjd risk. En litteratursökning resulterade i 1222 publicerade vetenskapliga artiklar varav 51 valdes ut för analys enligt fastställda kriterier. Av dessa sållades 39 bort som inte uppfyllde kriterierna. Kvar blev 12 artiklar som inkluderades i meta-analysen. Analysen omfattade yrkesmässig exponering, yrkesmässig och boende-exponering samt boende-exponering. Studiepopulationerna omfattade huvudsakligen USA och Europa.

Yrkesmässig exponering visade den högsta risken att utveckla Parkinson, vilket var kopplat till tre typer av föroreningar; färger, nafta med biprodukter och DCM.

(Aravindan a, Engstrom Newell M and Halden R U, Literature review and meta- analysis of environmental toxins associated with increased risk of Parkinson’s disease, 2024, Science of the Total Environment)

Literature review and meta-analysis of environmental toxins associated with increased risk of Parkinson’s disease – PubMed (nih.gov)

Genskador

En studie gjordes 2016 I Kroatien för att utvärdera genskada hos individer som yrkesmässigt var exponerade för möjliga carcinogener i läkemedelsindustrin. Studien granskade fyra olika kemikalier, inklusive DCM. Studien dokumenterade genskador orsakad av carcinogener vid sporadisk användning av personlig skyddsutrustning, men visade också på genskador vid strikt användning av personlig skyddsutrustning.

(Zeljezic D, Mladinic M, Kopjar N and Radulovic A H, Evaluation of genome damage in subjects occupationally exposed to possible carcinogens, 2016, Technology and Industrial Health vol 32(9), pp 1570-1580)

Rapid increase in dichloromethane emissions from China inferred through atmospheric observations | Nature Communications

3. PÅVERKAN PÅ ATMOSFÄREN

Senior har deklarerat att ca 60% av producerad basfilm PE-plast, totalt ca 2400 ton, av producerade 4000 ton kommer att kasseras och brännas upp. Varje ton PE-plast som bränns upp motsvarar fem ton CO2, vilket resulterar i ca 12,000 ton CO2 i ökade utsläpp per år. Till det kommer den globala uppvärmningspotentialen hos DCM- utsläppen, där varje ton DCM motsvarar 9 ton CO2, vilket ger ytterligare 9000 ton, alltså totalt 21,000 ton ökade CO2.

I Seniors beskrivning inför MKB sägs nästan inget om klimat- och atmosfärpåverkan, bara att:

Etablering av verksamheten kommer att ge en lokal ökning av trafik och behov av energi för drivande av processer och uppvärmning av lokaler. Detta kommer i sin tur att ge en viss ökning av utsläpp av växthusgaser. Hur Senior kommer att anpassa sin verksamhet för att minska energibehoven kommer att beskrivas närmare i avsnittet om resurshushållning och energi i kommande MKB.”

Forskning i Kina i samarbete mellan kinesiska universitet och University of Bristol visar att tidigare antaganden om att DCM pga kort liv i atmosfären inte skulle ha någon märkbar påverkan på ozonskiktet är felaktiga. En viktig studie publicerad i Nature 2021 visade att de framgångar som noterats i minskning av ozonskadande ämnen sedan Montreal-protokollet undertecknades av världens länder 1987, riskerar att omintetgöras pga kraftigt ökande utsläpp av DCM i Kina. 2019 stod Kina för 50-60% av globala utsläpp av DCM. Slutsatsen i studien är att det finns starka bevis för att DCM bidrar signifikant till stratosfärisk uttunning av ozonskiktet. (An M D, et al., Rapid increase in dichloromethane emissions from China inferred through atmospheric observations, 2021, Nature).

Rapid increase in dichloromethane emissions from China inferred through atmospheric observations | Nature Communications

4. GRUNDVATTEN

Läckage till grundvatten. Klorerade lösningsmedel, inklusive DCM, kan klassas som så kallade dense non-aqueous phase liquids (DNAPL). Sådana ämnen har en högre densitet än vatten och samtidigt en begränsad vattenlöslighet, och kan efter utsläpp spridas som egen fri vätskefas i mark- och grundvattenmiljön, och sjunka till stora djup. Föroreningarna löser sig då delvis i grundvattnet och kan också transporteras vidare i löst fas. Det är en process som kan fortsätta en lång tid efter att ett utsläpp har upphört, eftersom föroreningarna länge kan finnas kvar i fri vätskefas och vara adsorberade till markpartiklar i både den mättade och omättade zonen.

Flera klorerade lösningsmedel är dessutom flyktiga, vilket leder till att de finns i porgas och kan spridas i gasfas och utgöra en risk vid inandning. Runt punktkällor bildas en så kallad föroreningsplym, i och med att föroreningarna kontinuerligt transporteras med grundvattenflödet och kan nå långt från ursprungskällan (källa: SGI). Det framgår inte av MKB att DCM transporteras ned i grundvattnet vid nederbörd, att det kan ackumuleras och finnas kvar i årtionden, t.o.m. århundraden:

Self-treatment of waterbodies occurs by the volatilization of DCM into the atmosphere where it degrades in several days. The half-life of DCM in water bodies may range from several hours to several weeks. In ground waters however, it can exist for years without being able to evaporate” (…) It was also estimated that basic and acidic conditions prolong the half-life of DCM to 700 years.”

(Shestakova M and Sillanpää M, Removal of Dichloromethane from ground and wastewater: A review, 2013, Chemosphere, pp1258-1267).

Removal of dichloromethane from ground and wastewater: A review – ScienceDirect

Utsläpp i luften kan vid nederbörd ta sig ner i grundvattnet där det lägger sig djupt, ackumuleras och finns kvar åratals och riskerar därigenom förgifta befintliga brunnar.

Ovanstående med länkar är i korthet det vi i nuläget anför mot den dispens företaget fått för sina utsläpp av DCM. Vi motsätter oss inte den gröna omställningen och vi inser att batteriproduktion oundvikligen medför viss negativ miljöpåverkan, men vi menar att de utsläpp som medgivits för Senior Materials i Svista, Eskilstuna, medför orimlig risk för hälsa och liv för tusentals människor. Hanteringen av dessa mängder av hälsofarliga kemiska ämnen på en central, tätbefolkad och känslig plats i Mälardalen, som vid brand eller explosion riskerar orsaka katastrofer som skulle hota en stor del av Sveriges befolkning är helt oacceptabel.

Tillstånden från Kemikalieinspektionen och Miljöprövningsdelegationen måste dras tillbaka!

Eskilstuna Kommun bör i egenskap av tillsynsmyndighet delta aktivt i att förhindra dessa utsläpp!

You May Also Like