Ljusmanifestation på Smörtorget

Efterlevande: Bryt tystnaden kring suicid! Bryt tabun!

Stjärnorna må det kvitta lika om någon är född eller död, som Nils Ferlin diktade 1930. Men för varje svensk som lämnat livet för egen hand 2023 tändes på Smörtorget igår ett ljus som påminnelse om att dessa personers livsöden inte kvittar.

1 617 gravljus blev det som tändes för att markera internationella suicidpreventiva dagen. Fyrtioåtta av ljusen var rödfärgade och placerade i grupp för att representera de som tagit sina liv här i Södermanland.

Ljusmanifestationen arrangerades av Ann Ravinales och Annelie Jalmberger, som båda mist en nära anhörig till suicid. “Vacker” och “rörande”. Så beskrev flera av de närvarande stämningen som skapades av ljusens symbolik tillsammans med noga utvalda och vackert framförda sångtolkningar av duon Linda Ahlsén (sång och munspel) och Roger Andersson (gitarr).

En utmaning för hela samhället

Utöver att fira minnet av de som gått bort sökte arrangörerna bidra till att bryta tabun kring suicid, öka förståelse och stöd för anhöriga och belysa vad som måste göras för att förhindra att fler människor inte finner något annat alternativ än att ta sitt liv.

Majo Brostedt (S) talade till den sistnämnda frågan och redogjorde för kommunens Plan för suicidprevention. Brostedt (som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden) betonade att samhället som helhet måste mobilisera för att förebygga suicid, och att brister i samhället i vissa fall kan bidra till att personer ändå gör det valet.

Psykiatrins roll kritisk

Arrangörerna och Brostedt var överens om att psykiatrin dock har den viktigaste rollen att spela när det kommer till att förekomma suicid.

Både Ann och Annelie beskriver en maktlöshetskänsla inför en sjukvård som inte kommunicerar alls med anhöriga till vuxna patienter, av sekretesskäl. Samtidigt menar de att psykiatrin förlitar sig för mycket på anhörigas förmåga att tillgodose patientens behov. Tillgången till stöd från en familjemedlem kan ses av läkaren som ett skäl att neka åtgärder som slutenvård, och detta kan ha dödlig utgång.

“Jag önskar att psykiatrin arbetade mer nätverksorienterat, inte bara för barn men även för vuxna”, säger Annelie. Ett annat scenario där mer avstämning med anhöriga skulle kunna vara livsavgörande är när en suicidal patient lyckas förhandla sig till utskrivning eller permission utan att någon anhörig informeras.

Tystnad och tabu

Ann och Annelie har varit öppna med vad som hänt deras närstående, och är framförallt tacksamma över att i varandra ha funnit någon att prata med som kan förstå. Det är dock långt ifrån fallet för alla efterlevande. Ann och Annelie har märkt att skuld och skam hindrar väldigt många drabbade från att prata. För utomstående kan det vara obehagskänslor och osäkerhet som gör att man undviker ämnet.

Stöd för anhöriga

“När man börjar tala om det inser man snabbt hur utbrett det faktiskt är. Nästan alla känner någon som har begått suicid”, säger Ann. Därför planerar Ann och Annelie att starta stödgrupper för anhöriga tillsammans med Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandestöd (Spes).

Spes driver en stödlinje och närvarade också vid ljusmanifestationen. Svenska kyrkan bjöd på fika och diakon Pia Wikström informerade om de stödträffar Tunafors församling erbjuder tillsammans med Föreningen Livskämpar.

Samhällsförändring

Samhället i all ära, men ibland skulle många nog också gärna ha en “Egen måne” – om så bara som tillfällig tillflyktsort. Ted Gärdestad som sjöng den ikoniska låten, och vars bror Kenneth skrev texten, led av schizofreni och tog plötsligt sitt liv 1997 när han var 41 år gammal. En läsning av brodern Kenneths upplevelse jämte den Ann och Annelie beskriver 27 år senare är intressant och något skrämmande i vissa likheter.

Anna Eriksson

Lästips

Red. anm: Enligt Folkhälsomyndigheten rör det sig för 2023 om 1 328 säkert fastställda suicid och ytterligare 289 fall av misstänkt suicid. Förutom dödsfallen vårdas ett större antal människor årligen i samband med avsiktlig självdestruktiv handling. För 2022 rapporterar Folkhälsomyndigheten 11 000 sådana fall.

You May Also Like