Foto: RDNE Stock project/Pexels

Dataspelande – Passion eller beroende?

Redan 2018 klassade WHO (Världshälsoorganisationen) överdrivet och okontrollerat dataspelande som en sjukdom. Dataspelsberoende enligt WHO:

Sjukdomen beskrivs i arbetsdokument från WHO som ”ett mönster av spelbeteende, som kan vara digitalt spel eller videospel, karaktäriserat av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritering av spelet framför andra aktiviteter i sådan utsträckning att spelandet går ut över andra intressen.

Andra symptom som nämns är att spelandet fortsätter trots förekomsten av negativa konsekvenser.

Enligt WHO kommer riktlinjerna att stadga att en individ bör lida av en onormal fixering av spelande i minst ett år innan diagnosen kan ställas”. (se lästips STV Nyheter)

13 procent av Sveriges befolkning 16-87 år spelar datorspel varje dag enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten.

Allra mest spelar 13-åriga pojkar där 39 procent uppger att de spelar mer än tre timmar per dag. För några kan det gå så långt att spelandet helt tar över andra delar av livet, till exempel skolundervisningen, och riskerar att leda till allvarliga konsekvenser.

I Sverige finns det exempel på att de som har överdrivet dataspelberoende erbjuds hjälp. I till exempel Malmö finns ”Gamingprojektet Maria Malmö” där man behandlar personer som har problem med sitt dataspelberoende. (se lästips Gamingprojektet – för dig som spelar för mycket dataspel)

Nu höjs röster för att dataspelberoende ska klassas som en sjukdom, på samma sätt som alkohol- och drogmissbruk och kasinospelberoende.

Andra menar att den här klassificeringen av spelandet kan spä på fördomarna om dataspelande. Josefine Wallenå, vice ordförande för Female Legends, en förening för tjejer som e-sportar säger:

”Jag hoppas att den nya klassificeringen inte spär på fördomar mot dem som spelar. Man får inte stirra sig blind på antalet timmar någon lägger ner på sitt spelande. Det man kan titta på är om den som spelar tar hänsyn till sina andra behov, som till exempel hur man äter, sover och tränar. Att spela mycket är inte synonymt med att vara beroende”, säger Josefine Wallenå.

När jag är ute och rör mig på stan kan jag bara konstatera att det är väldigt många som är djupt försjunkna i sina mobiler. När de går, cyklar, åker elsparkcykel, i kassakön i matbutiken, på fiket, i väntan på bussen, i kön på vårdcentralen …. ja överallt ser jag folk som stirrar i sina mobiltelefoner. Vad de stirrar på vet jag dock inte. Men det måste vara något som är väldigt fängslande.

Kanske det är jag som går miste om något som är viktigt och intressant – jag som bara har en Duro, en ”pensionärstelefon” med extra stora knappar.

En annan sak jag noterat är att det växt upp en prylindustri kring detta dataspelande. Det finns massor med grejer som man ”behöver” för att spela dataspel.

Det är specialdesignade spelstolar som kostar allt från några tusen och upp till 10 000 kronor. Det är specialdesignade spelbord. Det är hörlurar. Det är tangentbord med inbyggd belysning. Det är pistoler.

Det är ”8BitDo Mobile Clip for 8BitDo Pro 2 Bluetooth gamepad (Nintendo Switch).

Och det är ”Den Ultimata Gamingupplevelsen med THRUSTMASTER T128 – Xbox!

THRUSTMASTER T128 är det perfekta tillbehöret för Xbox-spelare som vill ta sin spelpassion till en helt ny nivå. Med avancerade funktioner och ergonomisk design kommer detta gamingtillbehör

att förbättra din precision, hastighet och komfort under spelandet… (se lästips)

Jag undrar om det bara är i den digitala världen detta spelberoende kan uppstå? Eller kan man bli spelberoende också av fysiska spel? Till exempel Fia med knuff och Monopol.

Och så har vi Svarte Petter, kortspelet som går ut på att utse en förlorare – inte en vinnare.

Och hur är det med ”Sällskapsspel” som 2023 utsågs till Årets julklapp”?

Lästips:

Gaming – passion eller beroende? – Forskningsrådet för hälsa, arbete och välfärd

WHO klassar dataspelberoende som sjukdom – SVT Nyheter. 18 juni 2018

Gamingprojektet – för dig som spelar för mycket dataspel – Psykiatri Skåne

Professorn: Dataspel där du är social kan skapa beroende – Sveriges Radio – P4 Malmöhus. 12 april

TRUSTMASTER T128 – Xbox

Rolf Waltersson

You May Also Like