Studier visar att inkomst är en betydligt bättre prediktor för ekologiskt fotavtryck än avsikt. Med andra ord har en person med låg inkomst som inte aktivt försöker vara miljövänlig oftast ett lägre ekologiskt fotavtryck än en höginkomsttagare som återvinner och köper ”miljövänliga” produkter.
Det här gäller även på landsnivå. Konsumtionsbaserade kolutsläpp per capita följer BNP per capita ganska bra. Hur gärna Europa än framställer sig som en ”klimatledare”, har den stora majoriteten av EU-länder högre kolutsläpp per person än nästan vilket land som helst i det globala syd. Och jo, det innefattar Kina.
Varför är inkomst så sammanbunden med ekologiskt fotavtryck? Jo, för att ju högre inkomst, desto mer pengar har vi att köpa saker för. Och varje produkt vi köper har ett ekologiskt fotavtryck, oavsett om det är en ”hållbar” produkt eller inte.
Alla fabriker kräver el, all transport använder bränsle, alla växter använder vatten och mark, all gruvnäring påverkar ekosystem. Oavsett om slutprodukten är mer ekologisk än de flesta av sitt slag. Vi kan helt enkelt inte konsumera oss ur ekologisk kollaps.
Givetvis behöver människor mat, kläder, bostad och transport. Och många har ännu inte dessa grundläggande förnödenheter och det är inte dem jag pratar om när jag säger att konsumtionen måste minska.
-Frances Mills, ledare i Syre