Varför ska vi bygga kärnkraftverk för att göda ett fåtal människors plånböcker?

 Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén säger i en intervju i Svenska Dagbladet att: “energieffektivitet är det bästa energislaget vi har” och jag kan bara hålla med. Men, i nästa mening säger hon att “vi behöver mycket billig el snabbt”.

Det är dock uppenbart att mycket billig el inte är vägen till energieffektivisering. Jag är och för sig ingen anhängare av en helt marknadsekonomisk syn på mänskligt agerande, men utan tvekan är det så att man blir mer motiverad av att spara in på något som är dyrt än något som är billigt och att nödvändiga investeringar för effektivisering kommer att göras mer om de “lönar sig”…

Nu är det dock inte alls sannolikt att elen kommer att bli billig. Kostnaden för kärnkraftsel är definitivt inte låg…

För solel och vindel tillkommer också att lagringskostnader och andra reglerfunktioner kräver allt större insatser och kostnader ju högre andel av energin som kommer från dessa väderberoende kraftslag…

Det intressanta är trots allt kostnaderna för användningen av elektriciteten och inte vad solcellerna kostar…

Många av de storslagna industriprojekten verkar mest handla om att attrahera offentliga bidrag och riskkapital snarare än att vara affärsmässiga. Projekten framställs ofta som unika, meden det i själva verket pågår liknande projekt på väldigt många ställen, gödda av generösa statliga subventioner.

Många projekt i Europa har på senare tid övergivits för att USA har mer generösa bidrag. Man verkar i många fall inte räkna med att de ökade kostnaderna för de fossilfria produkterna kommer att minska konsumtionen. Om den fossilfria konstgödseln blir två till tre gånger dyrare, vilket det mesta tyder på, kommer givetvis användningen att minska.

Redan nu har några av de initiativ som finns i Energiföretagens lista av satsningar lagts ned (Flagship One i Övik och Northvolt i Borlänge) och många står på bräcklig grund när riskkapitalismen verkar ha tappat stinget. Med denna bakgrund så får man ta alla prognoser om framtida energianvändning med stora nävar salt…

En stor del av den ökade elproduktionen handlar om att producera varor (som det fossilfria stålet) för export eller driva datacenter för användning i andra länder. Vissa säger att det handlar om att solidariskt bidra till världens gröna omställning, men egentligen handlar det ju bara om och att vissa kan tjäna pengar på det.

Varför skall det svenska samhället bygga ännu fler vindparker, kärnkraftverk eller nya vattenkraftverk för att göda ett fåtal människors plånböcker?

-Gunnar Rundgren, inlägg på egna bloggen Trädgården Jorden

Läs mer https://tradgardenjorden.blogspot.com/2024/08/vi-har-hort-det-forr.html