I vår fackliga vardag träffar vi många medlemmar inom den privata sektorn. De jobbar bland annat inom äldreomsorgen, LSS och på HVB-hem. Många av dem vi träffar arbetar ofrivillig deltid och tar varje månad extrapass för att få sin ekonomi att gå ihop.
Men att ha svårt att få ekonomin att gå ihop drabbar även heltidsanställda och i dagens tuffa ekonomiska läge kan de också behöva ta extrapass.
Det vi märkt är att vinstdrivande aktiebolag inom välfärdssektorn utnyttjar detta. Systematiskt undviker de att betala mertid (deltidsanställda) och övertidsersättning (heltidsanställda) till sina medarbetare genom att införa något de kallar “frivillig övertid”.
Det betyder att de betalar vanlig timlön utan den extra ersättning medarbetarna har rätt till. Vid flera tillfällen har vi mött medlemmar som inte har råd att tacka nej till denna frivilliga övertid eftersom de har deltidsanställningar och behöver fler timmar för att klara ekonomin.
När vi berättar för medlemmarna att de ska begära övertid eller mertidsersättning när de rycker in med kort varsel, får vi ofta höra att arbetsgivaren då ringer vidare till nästa deltidsanställd som tar passet i stället.
Genom detta system undviker arbetsgivaren att betala mertid och övertidsersättning, eftersom de vet att medarbetarna behöver de extra pengarna.
-Hanna Nord och Oscar Samuelsson, Kommunal Vänerväst, debattartikel i Kommunarbetaren