Unga vill ha arbetstidsförkortning

Avtalsrörelsen 2025 står för dörren, men när LO-samordningen samlas lyser arbetstidsförkortningen med sin frånvaro. LO-förbunden verkar ha andra prioriteringar…

Med den högsta arbetslöshet i Sverige på tio år verkar arbetsgivare se på nyanställningar som en lyx, inte en nödvändighet.

Arbetstidsförkortning kan i detta läge bli nyckeln som låser upp arbetsmarknaden. Kortare arbetsdagar innebär fler anställda – och LO:s redan starka kollektivavtal skulle garantera dessa nya arbetare löner att leva på…

(År) 2023 visade en undersökning gjord av Novus att 7 av 10 unga vill se kortare arbetsdagar. De unga ropar inte efter revolution – utan en gradvis övergång hade räckt långt. Varför inte börja med något så konkret som att göra lunchrasten betald? Då skulle åttatimmarsdagen faktiskt bli, ja, åtta timmar.

Och vad säger arbetsgivarna? “Konkurrenskraften då!” hörs ropen. Ett argument som klingar tomt, precis som det gjort i decennier när våra grannar redan gått före. Det är bara att ta en titt över sundet.

I Danmark har 37 timmarsveckan varit standard i 35 år, i Frankrike arbetar man 35 timmar, och även i Norge och Island är arbetsveckan kortare än vår. Om det fungerar där, varför inte här?..

LO-kongressen har förvisso sagt sig vilja driva arbetstidsförkortning, men frågan verkar fast i ett ändlöst senare.

-Elias Hyleborg, arbetsrättsstudent, debattartikel i Arbetet

Läs mer https://arbetet.se/2024/12/16/flera-unga-vill-se-kortad-arbetstid-lo-maste-driva-fragan/