OECD:s har återigen riktat skarp kritik mot regeringens klimatpolitik. I den senaste rapporten skriver de att trots att Sverige historiskt har varit ledare inom klimatområdet, så är det högst osäkert att den nuvarande regeringens politik kommer leda till att Sverige når målet om netto noll-utsläpp till 2045.
Klart att det måste svida när en så pass tung instans som OECD konstaterar att ”Sverige var helt okej bra fram till ni tog över”.
Mest kritik får beslutet om sänkningen av bränsleskatten…
Häromveckan släppte även Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport. Senast sista mars varje år överlämnar de sin rapport till regeringen och företrädare för den senare närvarar alltid för att ta emot den.
Klimatpolitiska rådets uppdrag är att peta med fingret i regeringarnas klimatpolitiska sår och gärna vrida till. Det är mer regel än undantag att den kommer med kritik och förbättringspotential – rent krasst är det ofrånkomligt så länge Sverige inte har en cirkulär ekonomi och ett netto noll-utsläpp. Det gäller oavsett vilka som sitter i regeringen.
Är det OECD:s svidande kritik (som i princip säger att Sverige utifrån ett klimatperspektiv numera är ett skenande tåg) som gör att regeringen inte ens bemödar sig att dyka upp i dessa sammanhang? Är det en medveten strategi från regeringen för att distansera sig från vad vetenskapen säger behöver göras, då de har valt en helt annan linje för sin klimatpolitik?
Är det en slump att regeringen knappt en vecka efteråt presenterar sin stora kärnkraftssatsning där staten med glädje kommer att låna ut 300 miljarder – ja, du hörde rätt, trehundra miljarder, för att skapa incitament för marknaden att vilja bygga fyra nya kärnkraftsreaktorer?
-Linda Westerlind, artikel i Folkbladet i Västerbotten
Läs mer https://www.folkbladet.nu/2025-03-30/regeringens-nya-strategi-att-inte-ens-dyka-upp-c79fe