Hur mycket skall vi behöva ändra på för att få till ett vettigt skogsbruk? Om detta finns det motsättningar av olika grad. Storskogsbolagen, staten, enskilda mindre markägare, naturorganisationer, den befolkning som påverkas oavsett om de tillhör en majoritet eller minoritet av olika länder. Alla vill ha något att säga till om men hur skall maktfördelningen ske?
Som enskild markägare har man inte ens makt över den egna arealen, för allt skall ske på majoritetens villkor. Det spelar också roll för alla varelser som har skogen som livsområde. Dessutom spelar deras överlevnadsvillkor en stor och långsiktig roll för människans överlevnad på det här klotet. Detta ignoreras av nästan alla…
Själv anser jag att mycket av problemen grundar sig på okunskap hos den stora massan av befolkning. Vår ständiga strävan efter ett bättre, bekvämligare, upplevelsefyllt liv. Lättsamt, välbetalt arbete, semesterresor med flyg till olika varmare platser med god mat, alkoholdrycker. Vi skall leva som furstar i en förgången tid. Alla!
Tillväxt säger våra politiker. Hur kan detta gå i lås om det får fortgå i två-femhundra år hädanefter? Vad har då hänt i balansen i skogen, vår självförsörjning, artdiversiteten i skogarna, plantagerna. Om två, fem, korta skogsåldrar hädanefter?
Nu är det vi människor som härjar. Och hur kommer vi att kunna omskola vår värld så att vi bättre förstår evolutionen som system, och vad den kan tåla utifrån vår påverkan. Vi måste införa ett nytt ämne i skolan ett från grunden ämne: Evolutionen!
Vi får inte fortsatt vara invaggade i de tankemönster som påfördes mänskligheten på olika håll i världen och som många fortsatt har en förmörkad världsbild. Vi måste bryta upp och lära oss att tänka fritt. Tvivlet är sanningens bästa vän!
Några exempel på vad som leder till kalavverkning. Egennyttan! Fastighetsköp, arvsskiften, investeringar i reparationer av hus, nya maskiner till skogs och jordbruk. Alla fastigheter har för höga värderingar vid fastighetsdeklarationer. Det ger mera klirr i statens kassa. Allt detta leder till att ägarna försöker ta för sig så mycket som det går på en gång, och då blir det oftast fråga om kalavverkning.
Skogsvårdslagen får inte gå storskogsbrukets ärende utan måste se till hela skogens värden, naturvärden, ekologiska värden, biodiversitetsvärden, klimatvärden med mera. Vi får inte förstöra de värden som är långsiktiga förutsättningar för våra liv. Livet på jorden.
-Harald Holmberg, debattartikel i Västerbottens-Kuriren