Sjukvårdens fundament hotas när vårdpersonal tystas

Till alla er som vill ha ett öppet samhälle och makthavare som tål att kritiseras. Till alla er som vill ha en sjukvård där pengarna går till vård. Vi vill att ni ska veta vad som utspelar sig bakom kulisserna av tillgänglighet, vårdgaranti och 1177. Enligt statsministern finns ingen sjukvårdskris.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) behöver de ännu mer makt för att styra sjukvården (DN Debatt 24/6). Enligt de som leder sjukvården är patientsäkerheten aldrig hotad.

Som läkare, fackligt förtroendevalda och skyddsombud har vi en annan bild. Vi har patienterna och vårdpersonalens arbetsmiljö i fokus med skyldighet att balansera och kritisera makten. När de vi företräder inte vågar yttra sig då måste vi larma.

Med offentlighetsprincipen, yttrandefrihetsgrundlagen, medbestämmandelagen, den svenska modellen och arbetsmiljölagen i ryggen har vi en unik möjlighet att syna makten i sjukvården. Men vi ser en oroväckande utveckling. Dysfunktionell styrning av sjukvården och tystnadskultur skapar och driver en kris som hotar sjukvårdens fundament.

När nedskärningarna i svensk sjukvård började offentliggöras under 2023 aviserade Sahlgrenska universitetssjukhuset att vård för 1,7 miljarder skulle bort. Åtgärderna samlades i en hemlig lista med hundratals förslag (DN 29/12). Sjukhusdirektören hänvisade till ”säkerhetsläget”: ”Vissa saker kanske inte måste vara fullt offentliga”.

För att belysa konsekvenserna av nedskärningarna skapade läkarföreningarna vid Sahlgrenska ett eget varningssystem (DN 29/5). Läkarna lämnade in nära hundra vittnesmål om bland annat utebliven fortbildning, allvarlig etisk stress och dödsfall i väntan på vård, konsekvenser av nedskärningarna som inte fångats upp av arbetsgivaren. Sannolikt på grund av tystnadskultur, där medarbetare och chefer, av rädsla för repressalier, inte vågar informera om brister eller framföra kritik. Läkarförbundets undersökning om tystnadskultur från 2022 visade att endast hälften av läkarna fullt ut vågar framföra kritik mot ledningen….

Vi ser en sjukvård i kris med orimlig organisation, felaktiga prioriteringar, personalflykt och repressivt ledarskap som skapar otrygghet och hotar patientsäkerheten. Alltför kritiska medarbetare, chefer och fackliga företrädare tystas, flyttas bort eller avskedas.

Vi ser hur de enligt grundlagen självstyrande regionerna har gått ihop i en kartellbildning med massiv byråkratisk överbyggnad som skamlöst vaskar offentliga medel. Regeringens utredare professor Lena Marcusson har riktat skarp kritik mot SKR som ”inte omfattas av offentlighetsprincipen” och ”har en offentlig makt som egentligen inte finns”.

Mer makt åt låtsasmyndigheten SKR innebär minskad insyn för facket vilket försämrar arbetsmiljön och vården. Ledningen säger ofta att de inte vill föra dialog i medier. Vi ser tyvärr allt oftare att de inte vill föra dialog någonstans.

-Hanna Kataoka och Ylva Kastrup, debattartikel i Dagens Nyheter

Läs mer https://www.dn.se/debatt/sjukvardens-fundament-hotas-nar-vardpersonal-tystas/