Sexåringar lär sig via lek, Johan Pehrson

 Häromdagen presenterade regeringen att grundskolan ska bli tioårig och att förskoleklass ersätts med en ny årskurs ett…

Utbildningsminister Pehrson och skolminister Edholm menar att innehållet i nya årskurs ett ska ”följa grundskolans ämnes- och kursplaner”. Genom detta ”stärks fokus på tidig läs- och skrivträning”. Det är en märklig formulering, då förskoleklassen redan följer grundskolans läroplan och utbildningen bland annat behandlar matematiska resonemang, språk och kommunikation.

Hur innehållet ska förändras adresseras tydligare när Pehrson i TV4-nyheterna säger att undervisningen ska fokusera på att ”läsa och räkna och skriva och traggla detta om och om igen”…

Pehrson hänvisar gärna till ”forskning”. Frågan är om utbildningsministern har läst den forskningsöversikt som är bilagd utredningen som beslutet lutar sig mot..

Beslutet att lägga ned förskoleklassen och ersätta detta med ”traditionell pedagogik” i en ny årskurs ett bygger på en felaktig föreställning om att barn inte lär sig genom lekbaserad undervisning. Här vill jag betona att det finns en överväldigande mängd forskning som visar på motsatsen. Barn lär genom lek, kreativa aktiviteter, guidat utforskande och dialog med andra barn och vuxna.

Att regeringen fattar ett beslut som helt saknar stöd i forskning och i själva verket går rakt emot vad forskningen visar är otroligt sorgligt. Skolans verksamhet ska vila på vetenskaplig grund – det samma gäller uppenbart inte politiska beslut.

-Johanna Aringer, universitetslektor på Linköpings universitet, forskar om barns meningsskapandeprocesser, debattartikel i Aftonbladet.

Läs mer https://www.aftonbladet.se/debatt/a/yE8AGA/forskare-pehrson-forandrar-skolan-pa-tvars-mot-forskningen