Det är tio år sedan terrorattentaten i Oslo och på Utöya. Ett decennium har gått och stora förändringar har skett på den politiska kartan, inte minst i Sverige. Vi trodde att dådet skulle få folk att fatta hur farlig högerextremismen är. Men nu sitter de en hårsmån från regeringsmakten.
Ett avgrundsdjup så överväldigande att man blev stum. Sådana som jag hade mördats, på grund av det som förenade oss. Det var socialdemokratin som attackerades. Våra nära vänner i AUF, som vi valarbetat med, sovit i sovsäck bredvid, var döda. Jag blev så chockad och rädd. Kommer de efter oss överallt nu? Jag hoppades att terrordådet skulle bli uppvaknandet om att högerextremismen, i alla dess förklädnader, är farlig på riktigt…
Så blev det inte. Det gick väldigt snabbt för rasismens företrädare att slippa undan ansvar för Anders Behring Breivik. Vi andra blev de onda när vi påtalade kopplingarna mellan honom och Fremskrittspartiet, där han var medlem, eller de ideologiska likheterna mellan Breivik och Sverigedemokraterna. Det högst verkliga sossehatet sade vi knappt något om, det skulle bli för mycket…
Och där stod SD som tyckte synd om sig själva. Som om de inte uttryckte sig likadant om muslimer som Breivik. Som om de inte spred konspirationsteorier som Breivik. Som om de inte var den svenska famnen för personer med åsikter som Breivik.
Det blev inget uppvaknande. Istället har offren för terrorn tvingats fortsätta utstå dess politiska sympatisörer. Var tredje överlevare från Utöya har utsatts för hat och hot, enligt en norsk rapport. De har fått höra att de borde dött den dagen, av människor lika verkliga som du och jag. Lika verkliga som Breivik…
Vilka värderingar bar fram terroristen? Vilka som helst, eller var det några specifika? Alla vet svaret och ändå verkar det så förbannat omöjligt att sätta dåden i sitt sammanhang. Det var inte socialismen eller feminismen som drev Breivik. Det var rasismen, nationalismen, islamofobin, sexismen, homofobin, hatet mot socialism och socialdemokrater.
—Sofie Eriksson, ledare i Dala-Demokraten.