Barnfamiljer kämpar för att få ihop det i en allt tuffare vardag med matpriser som nått nya skyhöga nivåer och en arbetslöshet på 10 procent men regeringen slår sig för bröstet och hävdar att inflationen är under kontroll. I verkligheten har barnfamiljer fått mindre pengar i plånboken efter regeringens senaste budget, där nedskärningar i bostadsbidraget gör det ännu svårare för många att få ekonomin att gå ihop.
Konsekvenserna för barnfamiljer är allvarliga. En färsk Sifo-undersökning från Majblomman, Rädda Barnen, Röda Korset och Hyresgästföreningen visar att barnfamiljer har en tuff ekonomisk situation. En av fem bland sammanboende och drygt två av fem ensamstående föräldrar har behövt låna pengar för att betala grundläggande utgifter som hyra, el och mat. Trots den svåra ekonomiska situationen gör familjer allt för att prioritera att betala hyran, men till slut räcker inte pengarna.
Att förlora sitt hem är en av de mest traumatiska upplevelserna ett barn kan tvingas genomlida. Barn som vräks påverkas både psykiskt och fysiskt – det leder till stress, sämre skolresultat och försämrad hälsa. Att inte ha råd att betala hyran är den vanligaste anledningen till att en barnfamilj vräks, så ska det inte vara i ett välfärdsland som Sverige…
Regeringen har valt skattesänkningar för de allra rikaste framför att kompensera de barnfamiljer som drabbats hårt av de ökade kostnadsläget.
Bostadsbidraget och barnbidraget har inte hängt med i kostnadsutvecklingen. Under en period höjdes bostadsbidraget tillfälligt, men den höjningen har regeringen och SD tagit bort – trots att behovet är större än någonsin…
Regeringens politik gör barnfamiljer fattigare. Att sänka skatten för miljardärer i stället för att höja barnbidraget kommer inte göra det lättare för vanliga familjer att betala hyran.
-Jenny Broman, Kommunalråd, Vänsterpartiet, Göteborg