Redaktionschefer, Ni leder redaktioner som lovar oss en upplyst värld och journalistik som gör skillnad, med fokus på saklighet och opartiskhet, att värna sanningen och granska makten. Men när det gäller nyhetsrapporteringen om Gaza, den dödligaste platsen för civila i världen, ser vi ett fatalt misslyckande.Vi menar att medierna riskerar att bli medskyldiga till krigsbrott genom att frångå grundläggande pressetiska principer.
Israel utreds för det grövsta brottet mot mänskligheten – folkmord. I över tio månader har landets militär bombat Gaza. Skolor, sjukhus, bibliotek, historiska platser och annat som kännetecknar en civilisation, har jämnats med marken, vilket strider mot internationell rätt. Hälsoministeriet i Gaza rapporterar att minst 40 000 palestinier hittills dödats, majoriteten civila kvinnor och barn, vilket är två procent av Gazas befolkning. Den verkliga siffran är troligen väsentligt högre.
Journalisters rättesnöre är de pressetiska reglerna. Medierna ska erbjuda korrekta, sakliga nyheter och lyfta fram flera åsikter kring komplexa frågor. Dessa principer frångås i många svenska redaktioners skildringar av händelserna i Gaza, Västbanken och Israel. Dessa huvudsakliga brister ser vi i den svenska medierapporteringen:
Brist på ansvarsutkrävande. När ett misstänkt folkmord pågår har alla stater enligt internationell rätt en skyldighet att försöka stoppa det. Medias, den ofta kallade tredje statsmakten, uppgift är att granska hur riksdag och regering lever upp till sitt ålagda ansvar. Var är de kritiska frågorna till makthavare? Än så länge har Sverige inte agerat för att hindra eller fördöma Israels överträdelser av internationell rätt…
Det rapporteras som om nuläget i Gaza är ett krig mellan Israel och Hamas som startade den 7 oktober 2023, vilket inte är korrekt. I samband med staten Israels bildande 1948 dödades tiotusentals palestinier och över 750 000 fördrevs för att leva som flyktingar, förhindrade sin av FN fastställda rätt att återvända.
Svenskar har i grund och botten ett starkt förtroende för medierna vilket vi borde värna om. Den bristfälliga nyhetsrapporteringen får oerhörda konsekvenser då den påverkar vad människor tror, tycker och hur de agerar. En bristfällig och partisk rapportering är ytterst allvarlig – i folkmordet i Rwanda spelade media en samverkande roll genom språkbruk och genom att avfärda det som pågick som ‘konflikter.’
I en värld av desinformation behöver vi trovärdig journalistik baserad på fakta. Det är dags att stärka förtroendet för vår profession genom att återgå till grundläggande journalistiska principer: noggrannhet, balans och saklighet. Om lögner kan starta krig kan sanning stoppa dem.
-Johanna Darnéus, freds- och konfliktvetare och journalist samt ett 70-tal andra journalister, författare och skribenter, debattartikel i Journalisten.
Läs. mer https://www.journalisten.se/debatt/rapporteringen-om-gaza-ar-ett-fatalt-misslyckande/