Debatten om de hungriga barnen går varm. På ena sidan finns de som tror att barnfattigdom inte existerar och lösningen på det ”påstådda” problemet med hungriga barn är att föräldrarna bara får se till att köpa lite ris och havregryn, problemet löst.
På andra sidan har vi bland annat skolpersonal som ser hur skolarbetet lider för att hungern är för påtaglig, barn berättar att de går till skolan utan att äta frukost och föräldrar ljuger om att de inte är hungriga för att barnen ska kunna äta sig ordentligt mätta på kvällen.
Enligt en undersökning Swedbank gjort tar var femte förälder av sparpengarna för att köpa mat. Och enligt Kronofogden har de som inte kunnat betala sina elräkningar ökat – med över 50 procent, och det bara under årets första fyra månader.
Det är ett symptom av den svenska ojämlikheten som under många år vuxit sig allt starkare och det är ett bevis för att regeringens prioriteringar inte på långa vägar kommer de mest behövande till dels.
Men så finns det dem som gör något åt det, inte bara snackar. Rädda Barnen startade redan 2021 Frukostklubben på Ersboda i samarbete med skolorna i området. Tre dagar i veckan träffas barn och ungdomar för att äta frukost tillsammans och leka i gymnastiksalen eller spela fotboll innan skolan börjar. Vad säger rektorn på Ersängsskolan, Veronica Söderlund? Hon vill att det ska bli fem dagar, inte bara tre.
– Vi ser att eleverna som kommer från Frukostklubben har ett större fokus på lektionerna, de är pigga och orkar mera, säger hon när Folkbladet hälsar på.
—Linda Westerlind, ledare Folkbladet i Västerbotten.