Elva skolor (grundskolor och gymnasier) i Sverige har fått tillståndet återkallat i år, berättar Skolinspektionen för mig. Det är fler än vanligt – förra året var det 6, året innan 5. Att antalet gått upp beror inte på att skolorna var bättre förra året, utan på att Skolinspektionen fått lättare att stänga dåliga skolor. Förr, till exempel, fick skolorna tillsägelser att åtgärda en brist, men om det då snart uppstod en ny, började hela ärendet om och under tiden gick åren…
Ta Thorén Business School i Växjö till exempel, som enligt många borde stängts för länge sedan, men som nu äntligen fått tillståndet indraget. Detta efter att skolan haft så få lärare att elever haft lektioner i olika ämnen samtidigt och fått närvaro i båda.
Som Växjöläraren Jan-Åke Karlsson skriver i Proletären: “Naturvetarelever har inte fått laborationer i biologi och kemi. Betygsättning och betygsdokumentation har inte följt skollagen och elever har fått betyg i kurser de inte har läst.”
Alla dessa elever slussas nu om till de kommunala skolorna, som måste täcka upp för de privata koncernernas kaos. Det är inte enda Thorén-skolan som stängs. Grundaren, Raja Thorén, är en man med oligarkambitioner som har varit både vd och ägare och tagit ut 81 miljoner kronor i aktieutdelning och om honom har Aftonbladets ledarsida skrivit att han “inte borde få driva en enda skola.” Nu har han sålt företaget – men hur många elever har inte fått bristande utbildning på hans skolor? Man går ju trots allt bara gymnasiet en gång…
Hur länge ska vi låta det här fortgå? Generationer efter generationer växer nu upp med bristande utbildning, betyg som inte räcker för högre utbildning eller tvärtom: för bra betyg som inte reflekterar deras kunskap.
Allt på grund av att kapitalismen var på jakt efter en ny marknad och hittade den i skolan. Skolan var den perfekta guldgruvan: garanterad inkomst från skattepengar, garanterade kunder (skolplikten) och många möjligheter till besparingar. Sedan konkurrerar man ut kommunernas egna skolor…
Det finns bara ett sätt att undvika detta och det är att åter ta över skolan. Låt staten ta över, avskaffa kapitalismen i skolvärlden och ge alla elever i Sverige samma utbildning. Vi ska inte behöva välja skola – alla skolor ska vara bra…
Vi har för mycket skillnader ändå i Sverige, skolan behöver inte förstora dem.
—Kajsa Ekis Ekman, krönika i Dala-Demokraten.