Arbetstidsförkortning är ordet på mångas läppar just nu. Det betyder ”mindre arbetstid med bibehållen lön”. En fråga som hänger tätt ihop med demokrati och välmående.
För drygt 100 år i Sverige sedan revolutionerades den demokratiska grund vi står på – kvinnor fick rösta. I samma veva, med samma politiska rörelse, drevs det igenom 8h arbetsdag.
Därefter kom fackliga segrar, först 2 veckor betald semester och successivt fler och fler. Nu har vi enligt lag 5 betalda semesterveckor i Sverige. Sedan slopades den sjätte arbetsdagen på 70-talet. Nu har vi haft lagstadgad 40h arbetsvecka i mer än 50 år.
Dessa reformer har varit möjliga för att produktiviteten ökat i Sverige, med fler i arbete och en teknisk utveckling. När företagen gått bra har det betalat in skatt, vilket i sin tur finansierat Sveriges välfärd.
Sedan 80-talet har produktiviteten fortsatt att rusa iväg – men det har lönat sig i VD:arnas fickor, inte vår gemensamma välfärd. En arbetare producerar idag mer än dubbelt så mycket värde som på 70-talet.
Näringslivet har råd att dela med sig mer av kakan, det är ändå vi arbetare som gjort allt från att plöja till att baka den.
-Mikael Nordfeldth, Vice ordförande Kommunal Umeå, debattartikel i Västerbottens-Kuriren
Läs mer https://www.vk.se/2024-10-11/debatt-mindre-arbetstid-det-ar-vi-arbetare-varda-bda85