Kortare arbetstid – det är vi arbetare värda

Arbetstidsförkortning är ordet på mångas läppar just nu. Det betyder ”mindre arbetstid med bibehållen lön”. En fråga som hänger tätt ihop med demokrati och välmående.

För drygt 100 år i Sverige sedan revolutionerades den demokratiska grund vi står på – kvinnor fick rösta. I samma veva, med samma politiska rörelse, drevs det igenom 8h arbetsdag.

Därefter kom fackliga segrar, först 2 veckor betald semester och successivt fler och fler. Nu har vi enligt lag 5 betalda semesterveckor i Sverige. Sedan slopades den sjätte arbetsdagen på 70-talet. Nu har vi haft lagstadgad 40h arbetsvecka i mer än 50 år.

Dessa reformer har varit möjliga för att produktiviteten ökat i Sverige, med fler i arbete och en teknisk utveckling. När företagen gått bra har det betalat in skatt, vilket i sin tur finansierat Sveriges välfärd.

Sedan 80-talet har produktiviteten fortsatt att rusa iväg – men det har lönat sig i VD:arnas fickor, inte vår gemensamma välfärd. En arbetare producerar idag mer än dubbelt så mycket värde som på 70-talet.

Näringslivet har råd att dela med sig mer av kakan, det är ändå vi arbetare som gjort allt från att plöja till att baka den.

-Mikael Nordfeldth, Vice ordförande Kommunal Umeå, debattartikel i Västerbottens-Kuriren

Läs mer https://www.vk.se/2024-10-11/debatt-mindre-arbetstid-det-ar-vi-arbetare-varda-bda85