Industriavtalet gör 2020-talet till ett förlorat årtionde

 Det blev ingen storstrejk inom industrin i år heller. I stället enades fack och arbetsgivare om årliga löneökningar under de kommande två åren på i genomsnitt 3,2 procent.

I det nya avtalet finns också en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning, en övertidskompensation för deltidsanställda samt en möjlighet till delpension för äldre anställda.

Det är inget fel på det. Och samtidigt innebär det att 2020-talet med stor sannolikhet blir ett förlorat årtionde. För industriarbetarna, men också för de flesta andra löntagare vars löner sätts först efter att industrin satt ”märket” för hur höga löneökningarna blir.

Under den stora inflationens år 2021-23 föll reallönerna med omkring 6 procent. Det innebär att löneökningarna i siffror räknat var långt mindre än prisökningarna på saker som boende, livsmedel och energi.

Genomsnittsarbetaren blev alltså 6 procent fattigare under de åren. Och det är först nu som vi börjar ta tillbaka de pengar vi förlorat.

Trots en oro för vad Trumps tullar och växande livsmedelspriser ska innebära, så tror de flesta bedömare att inflationen under de kommande åren kommer ligga kring Riksbankens mål på 2 procent.

Med löneökningar på drygt en procentenhet mer så tar vi ikapp 1-1,5 procent om året. Då dröjer det till år 2030 innan vi tjänar lika bra som vi gjorde före inflationen. Men vart tog alla de där pengarna vägen, kanske du undrar?..

De stora vinnarna när löneutvecklingen står tillbaka är de som äger företagen, som kan plocka ut mer i företagsvinster.

-Peter Gustavsson, ledare i Dala-Demokraten

Läs mer https://www.dalademokraten.se/2025-04-01/industriavtalet-gor-2020-talet-till-ett-forlorat-artionde/