Nu är tiden på året då det är dags att blicka tillbaka på året som gått. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att lyfta den siffra som borde vara på alla makthavares läppar. I skrivande stund har 43 personer 2024 mist livet på sin arbetsplats i Sverige. När den här artikeln publiceras, kanske fler. Det är 43 tragedier för familjer, vänner och kollegor – 43 liv som hade kunnat räddas.
Det är dags att vi ställer oss frågan: vad krävs för att svenska nollvisionen ska bli verklighet? Arbetsmiljöverket loggar löpande alla fall där människor dör på arbetet i Sverige. Den torra myndighetssvenskan till trots är det iskall läsning om byggnadsarbetare som fallit från byggställningar, hur mekaniker och operatörer kläms till döds eller hur transportarbetare körs ihjäl. Ändå får arbetsmiljöfrågan knappt något utrymme i den politiska debatten.
Det är enkelt att konstatera att vi inte har råd att vänta. Det krävs handling på flera fronter för att vi ska kunna minska dödsfallen…
Först och främst behöver vi begränsa de långa leden av underentreprenörer till max två. När arbetsplatser med många led av underentreprenörer granskas ser vi hur det går från vitt, till grått, till svart till rent kriminellt företagande ju längre ner i kedjan man kommer. Det försvårar kontrollen över arbetsplatserna, gör ansvaret för arbetsmiljön otydligt och skapar farliga arbetsplatser.
-Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker, debattartikel i Västerbottens-Kuriren
Läs mer https://www.vk.se/2024-12-27/debatt-lat-inte-2025-bli-ytterligare-ett-nattsvart-ar-e48b3