Hur många liv kan vi offra för grön omställning?

Hur många liv är den gröna omställningen värd? Det borde vara självklart. Det spelar ingen roll om det är 10 000 eller 50 000 nya jobb. Inte om du riskerar att dö på jobbet.

Svenska politiker och myndigheter har yrvaket insett att de bjudit upp till dans med djävulen själv. De har blint trott på fagra löften om att de stora utländska företagen som etablerar sig i Sverige, ska jobba enligt den svenska modellen. Med svenska arbetsmiljöregler, riskbedömningar och skyddsombud utsedda av facket.

Men av det blidde intet.

I stället är det mammon som styr. För precis som byggnadsindustrin, så har den nya gröna industrin infekterats av utländska underleverantörer i jakt på vinster. Det vet vi inte minst från Northvolt. Det är möjligt att kapa kostnader om du anställer indier och kineser för en bråkdel av lönen.

Inte heller behöver underleverantörer bekymra sig att maskinerna har ojordad el och personalen får elstötar. Ingen anmäler incidenterna, för företaget har sina egna arbetsmiljökonsulter som kastar anmälan i papperskorgen.

Läcker det in giftig gas där oskyddad personal vistas kan du alltid komma dragandes med att gränsvärdet är mycket högre i… säg Kina.

Det som sticker mest i ögonen är att det svenska systemet inte är riggat för företag av den här typen – de som kapar hörn. Och genar.

Det gör kinesiska Senior Material, som läst lagen som fan läser bibeln då de lyckats få Miljöprövningsdelegationen att köpa att de inte faller under EU:s industriutsläppsdirektiv och Voc-förordningen.

Senior menar de är en helt ny typ av industri. Trots att de använder ett organiskt lösningsmedel för att lösa upp paraffinolja från en plastfilm. Därför behöver de inte använda etablerade metoder för att minska utsläppen. De behöver inte heller hålla sig till etablerade gränsvärden. Länsstyrelsen i Sörmland försökte protestera. Utan framgång.

Vad spelar det för roll tänker du? Det spelar all roll i världen. I alla fall för dem som ska arbeta i fabriken. Och för dem som bor runt om kring. Hade Länsstyrelsen fått rätt hade Senior aldrig fått släppa ut 900 ton metylenklorid rakt ut i luften. Och de hade tvingats välja en dyrare men säkrare metod för att ta bort metylenkloriden från produkten, med mindre utsläpp inne i fabriken, bland de anställda.

Man kan fråga sig hur grön den här omställningen är – om den lämnar ett blodigt spår efter sig?

-Eva Burman, ledare i Dagens Arbete

Läs mer https://da.se/2024/08/hur-manga-liv-kan-vi-offra-for-gron-omstallning/