Stora skylttavlor på Drottninggatan i Stockholm gör reklam för klädkedjan H&M där en grupp coola unga modeller ser ut att njuta av livet. Men bakom kulisserna gråter de anställda. Personal behandlas som slit-och-slängvaror och får sina arbetstimmar borthyvlade – samtidigt som storägaren Stefan Persson kammar hem 5,7 miljarder i årets aktieutdelning…
Bakgrunden är den stora hyvling av arbetstider modekedjan varslade om i oktober för 69 butiker. Runt 1 500 anställda kan få minskad arbetstid, i extremfall ner till fem eller åtta timmar i veckan. Även de som jobbat 30 år i H&M drabbas. Omfattningen gör att LAS förbättrade regler, där hyvling ska tas efter turordning, kan sättas ur spel.
H&M är på fel kurs i många avseenden. Experter anser inte att det funkar att samtidigt vara bra på snabba modeväxlingar och hållbarhet. Rörelsemarginalen, det vill säga skillnaden mellan inköpt och sålt, faller tungt.
Ägarfamiljen hålls ändå skadeslös genom att aktieutdelningen de senaste fem åren varit flera miljarder högre än vinsten. Gynnad är framförallt tidigare styrelseordförande och storägaren Stefan Persson med familj, som enbart i år får 5,7 utdelade miljarder på kontot, och sammanlagt fått 36 miljarder sedan 2016…
Till detta alltså en personalpolitik långt från innebörden i begreppet HR, mänskliga resurser. I själva verket handlar det om mänsklig resursförstöring…
Med hyvlingen försvann lönetillägg för skyltning, produktexponering, jobb med administration. Även provisionen är borta. “De tar ifrån oss allt. Det finns ingenting kvar”, säger en anställd. Samtidigt söker kedjan nya butiksanställda, som inte garanteras några timmar alls!
Personalpolitiken leder till lågt engagemang, vilket jag tycker märks i butikerna. Det säger sig självt att en dålig arbetsgivare tar ner tron på verksamheten hos både kunder och anställda. Lika obegripliga framstår ledorden om att “bygga en mer välkomnande, hållbar och inkluderande bransch”.
H&M måste sluta behandla sin personal som slit- och släng-varor. Den som säger sig måna om miljö och klimat kan inte samtidigt strunta i arbetskraftens hälsa och arbetsvillkor. Hyvling är ett otyg på den svenska arbetsmarknaden som måste få ett stopp.
—Liv Bäckström, ledare Dagens Arena.