Handelsanställda tvingas betala priset för arbetsgivarnas flexibilitet

Sedan två år tillbaka är huvudregeln i lagen att en anställning är på heltid. Verkligheten ser dock helt annorlunda ut för Handels medlemmar som ofta arbetar ofrivillig deltid och knappt klarar sig från lön till lön.

Heltidstjänster är mycket ovanligt i handeln: två tredjedelar arbetar deltid, och sex av tio deltidsanställda vill ha heltid eller fler timmar på sitt kontrakt…

Det borde krävas av alla arbetsgivare att de anställer på heltid i första hand. Det är en självklarhet i de flesta mansdominerade branscher, men påstås plötsligt vara omöjligt i kvinnodominerade branscher.

Sex av tio deltidsarbetande i detaljhandeln känner dessutom oro över att de har för få timmar…

Man är på ständig obetald jour, i väntan på ett sms om att få jobba några timmar, men får bara betalt för deltidsarbete. Det är ett resultat av att arbetsgivarna slimmat bemanningen, för att inte riskera att behöva betala för en enda timme mer än absolut nödvändigt. Men det är de som jobbar i handeln som tvingas betala priset för arbetsgivarnas flexibilitet…

Lagens intention är tydlig: Heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad. Nu behöver arbetsgivarens flexibilitet krympas och rätten till heltid stärkas än mer. Att parterna kommer överens i gemensamt ägda avtal är alltid bäst.

-Linda Palmetzhofer, förbundsordförande, Handelsanställdas förbund, debattartikel i Arbetet

Läs mer https://arbetet.se/2024/10/15/hur-lange-ska-arbetsgivarna-tillatas-strunta-i-nya-lagen-om-anstallningsskydd