Vi klarar av kritiska frågor och vi klarar av nedskärningar, men bara till en viss gräns. Vi är oroliga för att fortsatta nedskärningar i välfärden och orimliga krav från föräldrar kommer att drabba oss som arbetar i de kommunala skolorna till den grad att vi som jobbar där inte längre kommer att orka mer. Skolverkets prognos visar på att det om 15 år kommer att fattas 45 000 utbildade lärare. Siffrorna bör vara oroväckande för politiker, elever och föräldrar.
Vi som arbetar i de kommunala skolorna har alla typer av elever. Samtidigt gör privata skolor stora vinster genom att ha lägre lärartäthet, ha lägre lärarlöner och i många fall genom att få subventioner från kommuner – skattepengar…
Privata skolor finns bara där vinster beräknas uppstå. När skolföretag går i konkurs så är vi i de kommunala skolorna tvungna, enligt lag, att ta emot alla elever…
Nu fick vi den skola vi förtjänar utifrån rådande beslut och då är det dags att de politiker som står fast vid att vi ska jobba under dessa förutsättningar träder fram. Inte minst alla de som fortsatt vurmar för obegränsade vinstuttag för företag.
Vi behöver sluta hymla och säga som det är. Likvärdigheten och skollagen följs inte längre vad beträffar svensk skola. Likvärdigheten är ett minne blott och kastades i papperskorgen för länge sedan då girigheten, vinstintresset och brist på respekt för yrket tog över.
Vi önskar att föräldrar, politiker och civilsamhälle inser detta och förstår att vi gör vårt yttersta utifrån de rådande förutsättningarna.
-Annelie Danling Brash, lärare och special- lärare i kommunal skola.
-Jonathan Brash, mellanstadielärare på kommunal skola, debattartikel i Göteborgs-Posten